1 Nisan 2017 Cumartesi

HEIDI | ALAIN GSPONER | 2016

Johanna Spyri’nin meşhur çocuk kitabı Heidi’nin çizgi film ve sinema filmleri dahil pek çok uyarlarması yayınlanmıştı. Dün akşam eşim ve kızımla seyrettiğim bu film, bu uyarlamaların içinde en büyüleyicisi diyebilirim. Frankfurt'ta geçen kısımları hariç tablo gibi görsel sahnelerde geçiyor. İsviçre'nin Alp Dağları'nı tablolardan bilirsiniz, yemyeşil bayırlıklarda uzanan çayırlar, ormanlar içinden yükselen başı karlı dağlar. Ve bu muhteşem yaylalıklarda otlayan besili inekler, keçiler, koyunlar.. Cem Seymen, Para Dedektifi belgeselinde birkaç ay önce bu ülkeyi tanıtmıştı da hayran kalmıştım. Şimdi de bu film denk geldi, daha bir depreşti, yeşile olan özlemim. Bizim memleketimizde de böyle güzel yerler var, belki de Alpler'den daha da güzel manzaralara sahip. Fakat İsviçreliler bu güzellikleri tüm dünyaya çok iyi tanıtmışlar, marka oluşturmuşlar.. Neyse konuyu dağıtmayalım, filmimize geri dönelim..

Heidi, hayat dolu, güleryüzlü, büyüyünce yazar olmak isteyen şirin mi şirin bir kız çocuğu. Anne-babasını küçükken kaybetmiş. Dolayısıyla teyzesinin yanında büyümüş. Fakat teyzesi artık bakmak istemediğinden Heidi'yi, Alpler'de insanlardan uzak bir hayatı olan marangoz dedesine bırakıyor. Etrafta huysuz birisi olarak tanınan dedesi Almöhi başlangıçta Heidi'yi istemiyor. Fakat yaşama sevinci ve sevgiyle dolu Heidi dedesine kendini sevdiriyor. Dedesinin keçilerini köydeki yaşıtı çoban Peter ile yemyeşil dağlarda otlatan Heidi dedesine ve Alpler'e gün geçtikçe iyice bağlanıyor. Fakat serüven Heidi'yi Frankfurt'ta zengin bir ailenin tekerlekli sandalyeye mahkum kızına arkadaşlık etmesi için kasvetli bir eve sürüklüyor. Üstüne üstlük sıkıcı kurallarla dolu evde bir de başlarında son derece disiplinli bir dadı görevli. Her ne kadar engelli Clara ile çok iyi arkadaşlık bağı kursa da dedesine ve dağ köyüne olan özleminin bir türlü önüne geçemiyor. Ne yapıp edip tekrar dedesinin yanına  geri dönüyor. Filmin senaryosu gerçek romana sadık bir şekilde böyle devam ediyor..

2016'da vizyona giren İsviçre-Almanya ortak yapımı filmin IMDB puanı oldukça yüksek: 7 buçuk.. Yönetmen Alain Gsponer çok temiz bir iş çıkarmış. Heidi karakterine hayat veren Anuk Steffen 500 aday oyuncu arasından seçilmiş. Şirin kız, rolünün hakkını gerçekten vermiş. Gülümsemesi ve arkadaş canlısı tavırları insanın içini ısıtıyor. Filmde dede, Peter, Clara ve diğer oyuncular da çok iyi oyunculuk sergilemişler ki kendinizi sımsıcak insan ilişkileri içinde buluveriyorsunuz..

Kısacası filmi hem oyunculuk, hem senaryo, hem de görsellik açısından çok beğendim. Sevgi dolu, mutluluk verici bir film. Film boyunca iki buçuk yaşındaki kızım da çok eğlendi, bizi öpücüklere boğdu. Çocuklu ailelere şiddetle tavsiye ederim. İyi seyirler..



Anuk Steffen bildiğimiz Heidi'ye çok benziyor..


25 yorum:

  1. Şahane doğa manzaralarıyla dolu, iç ısıtan, sevgi dolu bir eser. Sen de çok güzel anlatmışsın, filmi bir daha seyretmiş gibi oldum :) Ailecek beğendik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim.:)Bir başka filmde görüşmek üzere...

      Sil
  2. Ah çocukluğum... ne güzel canlandı anılar..Heidiiii diye başlayan o şarkı. :) Aynı şarkıyı mı kullanmışlar acaba? Fotoğraflar çok güzel, seçilen küçük kız da öyle. Teşekkürler bu nostaljik paylaşıma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğumuzun Heidisini yeniden izlemek bize iyi geldi.En güzel yanımız çocukluğumuz harekete geçti.Yorumunuz için teşekkür ederim.:)

      Sil
  3. Çizgi filmleri bile masumiyet duygusunu aşılamaya yetiyor. Filmi neden izlenmesin ama değil mi. Umarım izleyebiliriz

    YanıtlaSil
  4. gördüm ama izlemedim ama izlicem en kısa zamanda sağol. bi de baksana, heidinin devamı yazıldı yaaa adı da "heidi büyüyor" onu da al oku mutlakaaa :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir film tanıtımı olmuş. insanın izleyesi geliyor. en kısa zamanda izlemeye çalışıcam ben de. teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  6. İzleyince pişman olmayacağını düşünüyorum.Yorumun için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  7. Ay sevilmicek kızmı heidi yaaa kesin uyarlamasıda güzeldir.😃 Çok güzel olmus hep beraber izlemeniz.Ailre bağlarini dahada kuvvetlendirir böyle seyler.💙💙😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet keyifliydi gerçekten.Heidiyi izleyince temiz kalmış şeyleri görüyor insan.😊

      Sil
  8. Çocukluğuma döndüm ben... İzleyeceğim en kısa zamanda.... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel zamanımız çocukluk.Şimdiden iyi seyirler.Sevgiler...

      Sil
  9. Heidi... :)

    Merak ettim filmi de...

    YanıtlaSil
  10. Çocukluğumu kucakladım bir an sizide sevgiyle kucaklıyorum. Birazdan izlemeye başlayacağım. Bugüne güzel uyandım sayenizde 💎💎

    YanıtlaSil
  11. Vaybe Heidi çocukluğum 😀saatini kaçırmamak için bizim televizyonu erkenden açardım çok geç açılırdı 😁 en masum çizgi film di en kısa zamanda izleyeceğim sende çok güzel anlatmışsın emeğine sağlık güzel paylaşımın için sevgiler 😁😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğumuzun çizgi filmiydi gerçekten.İzledikten sonra da yorumunuzu beklerim. Yorumunuz için teşekkür ederim.:)

      Sil
  12. Çocukluğum aklıma geldi izlemeyi çok isterim:))

    YanıtlaSil
  13. Bu filmi daha yeni izledim. Çok güzel ve duygu doluydu. Çok beğendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet duygusal bir film.İnsanın gönlünde güzel tatlar bırakıyor.

      Sil