11 Haziran 2017 Pazar

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMAYI SEVDİRME

 Sevgili Annesi'nin Prensesi sağ olsun beni MİMİMSTRAK ŞEYLER ( BİR ÖNERİM VAR !) yazısında mimlemiş. Benden de yeni bir mim etkinliği başlatmamı istemiş. Başım üstüne :)

Bunun üzerine hazırladığım kendi mim etkinliğime katılmak isteyen herkesi davet ediyorum. Sizin de farklı konularda önerileriniz varsa bunu hazırlayıp bize sunabilirseniz keyifle okuruz ve karşılıklı etkileşiriz :) Sizlere de keyifli okumalar dilerim..

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırabiliriz?

1- Çocukların bazı davranışları anne karnındayken kazandığına inananlardanım. Anne karnında okunan kitapları eğer doğduktan sonra da okumaya devam ederseniz büyüdüklerinde de kitaplara karşı ilgileri fazla olacaktır. Bu deneyimle sabittir! O yüzden kitap okumaya anne karnında başlanması çok önemlidir..

2- Ağaç yaş iken eğilir misali okumayı sevdirecek, kitapla tanışacağı ortamlar oluşturmak da çocukların kitapla kaynaşmasını kolaylaştırabilir. Şirin, güzel bir hediye paketiyle süslenmiş bir kitabı hediye etmek, birlikte kütüphaneye gidip kitap okuma etkinliği yapmak, kitapçılara, sahaflara gidip istediği kitabı almasını sağlamak çocuklar üzerinde etkili olabiliyor..

3- Belki de en önemlisi anne-baba olarak kitap okuma konusunda örnek model oluşturabilmek. Çocuk anne-babasını taklit yoluyla kitap okumaya özenebilir. Bazı davranışlar önce taklitle başlar sonra hayatına yerleşir. Burada pekiştireçler de önemli..

4- Okullarda kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya çalışılırken bunu zorunluluk olarak yapmak yerine, kitap okumayı sevdirme yoluna gidilmeli. Bu konuda kitaplarla ilgili piyesler, yarışmalar, geziler vb. etkinlikler düzenlemek ilgi çekici olabilir..

5- Keşke her mahallede bir halk kütüphanesi açılsa. Çocukların hoşça vakit geçirebileceği, ilgi çekici aktivitelerin olduğu, kitap okumanın eğlenceli bir hale geldiği bir ortam oluşturulup çocuklar da buna dahil edilse güzel olurdu. Her ayın sonunda mahallenin kitap kurdu seçilip ödüllendirilebilirdi. (Bu arada açılan her bir kütüphane aynı zamanda kütüphanecilik ya da Türk dili ve edebiyatı bölümü mezunu gençlere de bir ekmek kapısı olabilirdi :)

Bu öneriler çoğaltılabilir elbette. Sizlerin de eklemek istedikleri olursa önerilere açığız..

Bu etkinliğe davet eden sevgili Annesi'nin Prensesi'ne  ve onun sayesinde tanıştığım bu etkinliğin oluşmasında ilham kaynağı olan bir öneri de bizden bloğunun​ sahibesine teşekkür ederken herkese kitap kokusunun iliklerinize kadar işlediği, bol okumalı zaman dilimleri diliyorum...

45 yorum:

  1. Çocukların küçük yaşta desteklenmesi, anne babaların örnek olmaları onları heveslendirecektir. Bu hem de çocukların zamanlarını faydalı bir şekilde geçirmesini sağlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru.Umarım bizler de iyi birer örnek olabiliriz.:)

      Sil
  2. Bence harika olmus :) mimi yaptigin icin asil ben tesekkr ederim.

    Bende hersyin anne karninda basladigina inaniyorum.Hatta huyların bile :)

    Keske kitsp okuyanlara kaldır kafanı artk su kitaptan da bize karış" demek yerine " neler yazıyor anlat bakalım " deseler degilmi ?

    Tekrar tesekkr ederim canm 💕😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim.:) Keşke o soruyu sorsalar gerçekten.Biz de anlatsak ne güzel olurdu.:)

      Sil
  3. Tam sitenin formatına uyumlu bir mim olmuş, tebrikler..

    Bu mim yazını okuyunca, çocuklara kitap okumayı sevdirmeye yönelik aktiviteler planlamanın yanında, yetişkinleri de kitap okumaya sevk edecek, yakınlaştıracak çareler düşünülse acaba iyi olmaz mıydı diye düşündüm.. Hani kitap, gazete vs. okumada dünya sıralamasında övünülecek bir konumdayız ya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim.
      Aslında yetişkinlerin kitap okuma azlığının sebeplerinden biri çocuklukta kazanılmamış davranışlar olabilir. O yüzden çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmak önemli. Bir de yetişkinler hayat koşuşturmacası,ekmek parası derken yorgunluktan ve zaman kalmamasından da okuyamıyorlar.Bence okullardaki uygulama iş yaşamına da getirilmeli. En azından yarım saat kitap okuma saati düzenlenebilir iş yerlerinde. Eminim çalışanın verimi de artacaktır.Tabii çalışanın yemek saatinden çalmadan.Çalışan da bu işi suistimal etmeden. Yoksa bu kadar yoğun çalışmayla kitap okuyamadan uyuyan bireyler kalır geriye.Tabii tembellikten uyuyanlar hariç.:)

      Sil
  4. Ne güzel okuma sevgisi kazandıran birileri olmuş etrafınızda.Yoksa bu kitap kurdu nasıl olurdu.:)Ben de annem ve ilkokul öğretmenim Münevver öğretmenime borçluyum.Ağabeyim birinci sınıfa giderken annem evde ona okuma egzersizleri yaptırırdı.Ben de onlara baka baka okumayı öğrenmiştim.Sonra annem kitaplarla beni destekledi.Öğretmenim de beni bu konuda çok destekledi.Bana hediye ettiği kitaba baktıkça o günleri hatırlar, mutlu olurum.:)

    YanıtlaSil
  5. Küçük yaşta edinilen alışkanlıklar daha kalıcı oluyor.Düşünün ki 30 yaşına kadar diş fırçalama alışkanlığı olmayan birine bunu alışkanlık haline getirmesini sağlamak ne zordur :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yüzden "Ağaç yaş iken eğilir" sözünü destekliyorum.:)

      Sil
  6. Ne güzel bir konu başlığı. Hayal Kahvesi Bloğuna da çok yakışan bir konu. Küçük yaşta çocuklara kitap sevgisi aşılamayı ben de çok önemsiyorum. Kitap fuarlarına çocuklar mutlaka götürülmeli, kitapları kendileri dokunarak-bakarak seçmeli. Yerel yönetimler ucuz ama kaliteli kitap satışları düzenlemeli.
    Anne-babalar kadar sınıf öğretmenlerine ne çok iş düşüyor bu konuda. Anne-baba kitap sevmiyorsa çocuk da sevmiyor elbette.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Kitap fiyatları biraz daha uygun olup herkese ulaşabilse diye düşünmüyor değilim.Bu konuda aileden öğretmene, öğretmenden ilgili bakanlıklara, yayınevlerine, yazarlara, herkese pay düşüyor. Keşke herkes üzerine düşeni yapsa ne güzel olurdu. Sevgiler:)

      Sil
  7. Çok faydalı bir mim olmuş :) Kitap okuma alışkanlığı küçüklükten kazandırılmalı fakat teknoloji biraz set çekiyor çocuklara artık bu üzücü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, keşke teknoloji bazı şeylerin önüne geçmese bu kadar:(

      Sil
  8. Anne babanın kitapla olan ilişkisi ne kadar kuvvetli olursa çocuğun da kitaba ilgisinin kuvvetli olcağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların ilk öğrendikleri genelde taklit yoluyla olduğu için anne-babalara da bu noktada çok iş düşüyor.

      Sil
  9. Çok güzel bir öneri yazısı olmuş. Kesinlikle çok faydalı. Küçük yaşta okuma alışkanlığı kazandırılan çocuklar ilerde okumaya daha bir saracaklardır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler... Umarım okuma alışkanlığı kazanmış bireyler kazandırabiliriz topluma:)

      Sil
  10. 5. madde her şeyi çözer bence, çok güzel tespitte bulunmuşsunuz. Bu çözüm fahiş kitaplarına ve korsan kitap sorununa da çözüm olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke hayata geçirilebilse beşinci madde. Böylelikle birçok sorun da halledilebilirdi.

      Sil
  11. Kesinlikle çok faydalı bir öneri olmuş. Çocuklara kitap alışkanlığını aşılamak oldukça önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugünün küçükleri yarının büyükleri olacak çünkü.:)

      Sil
  12. Ilgisini cekecek kitaplari seciyor aldiriyor biter bitmez gene tacizlere basliyor bu ilgisi azcik matematige olsaydi keske:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ne güzel kitaplar konusunda bu kadar istekli olması. Zeka türlerinden sözel zekası daha gelişmiş olabilir. O yüzden matematikle pek ilgilenmeyebilir. Sıkmayın canınızı derim.:)

      Sil
  13. Ailede kitap okunması bence de önemli, keşke aileler bunu sağlayabilse. Kütüphane etkinlikleri de evde okumayı görmeyen çocuklar için teşvik edici olurdu. Umarım bir gün kitap okuma oranımız yükselir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke herkes bunlara dikkat edebilse. Kitap okuma oranlarında sonlarda giden bir ülke olarak umarım bir gün yükselir diye umut etmeyi ben de istiyorum.:)

      Sil
  14. Yazdıklarınız ne kadar doğru ve bir o kadarda güzel şeyler. Yüreğinizden öperim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. O sizin yüreğinizin güzelliği :)

      Sil
  15. Thomas BREZINA-Dort Kafadarlar Serisi... Tek olur. Kizima ve daha bircok arkadasina okuma aliskanligi kazandirdi.Kiz-erkek farketmiyor. Siddetle oneriyorum... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma alışkanlığı kaxandırdığına göre güzel bir seri olsa gerek. Önerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  16. harika... Benim de tüm çabam bu yönde.. Okuyan bilinçli bir toplum olabilmememiz o kadar önemli ki.. Hepimiz kendi gücümüz yettiğince bunun için çabalıyoruz. Biliyors musunuz bilmem benim de bir çocuk kitabım var Selina'nın okul Macerası.. Çok yakında Yaz Tatili Macerası da geliyor. Sırf kızım için başlamıştım şimdi tüm çocuklar için çaba sarf ediyorum. Bu harika yazı için teşekkürler..www.idilob.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm çocuklar için ne kadar güzel bir uğraşınız var. Tebrik ediyorum.Kitabınızdan haberdarım.Devamını da beklerim.Yolunuz açık olsun.:)

      Sil
  17. çocuğum olduğu zaman yapmak istediğim şeylerden biri

    YanıtlaSil
  18. Mükemmel bir yazı elinize sağlık, tüm ebeveyn ve öğretmenler okumalı, bu arada fotoğrafın efektli hali de harika olmuş:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Fotoğrafı konuya uygun olduğu için koymuştum. Beğenmenize sevindim.

      Sil
  19. bencesi de anne baba okursa olur. bizim anne babalar kötü örnek genelde yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim anne babaların şartları bizimkiyle aynı değildir sadece. Yoksa kötü olduklarından değil.:)

      Sil
    2. hayııır, bizim ülkenin anne babaları demek istedim yaa genelde kötü örnek yani, çoğunlukla okuyun derler ama kendileri okumazlar evde :) türk anne babalar, çocuklarına kötü modeller yaniii :) kötü değiller sadece çocuklarına kötü örnekler. kitap okumak veya mesela temizlikte de öyle. çocuklarına temiz olun derler ama sokaklara hep çöp atarlar :) yurtdışında öyle değil mesela. büyükler kitap da okurlar şehri de çok temiz tutarlar :) bizde büyükler hep haksız bence :)

      Sil
    3. Zaten yapılanlarla söylenenler çelişince çocuklar örnek almıyorlar onları.Umarım bizler yarının büyüklerine iyi birer örnek olabiliriz.:)

      Sil
  20. Bu məsələdə ailə ilə yanaşı məktəblərin də uşaqları həvəsləndirməsi çox böyük önəm kəsb edir. Məsələn Amerikada həftənin bir günü kitabxana dərsi olur. Yəni uşaqlar bir dərs sadəcə kitabxana dan özlərinə kitab seçməklə məşğul olurlar. Evə gətirdikləri kitabı gələn həftəyə qədər bitirib yeni kitabla əvəzləyirlər. Dolayısı ilə həftəyə bir kitab oxumuş olurlar.
    Eyni zamanda həm uşaqların marağını çəkəcək, həm də onlara tərbiyəvi cəhətdən təsir göstərəcək kitabların nəşr olunması da önəmlidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız.Okullarda da çocukları okumaya heveslendirecek aktivitelerin olması gerekir. Okullarda kitap okuma dersi koyuyorlar aslında.Ama ders gibi zorunluluktan dolayı kitap okumayı pek istemiyor çocuklar.O noktada dersi daha eğlenceli hale getirmek gerekir.Amerikadaki uygulama da güzelmiş.Bizde de uygulansa iyi olur.Çocukların seviyesine uygun, ilgisini çekecek kitapların çoğalması da önemli.

      Sil
  21. Bazı çocuğa da ne yaparsan yap sevmiyor içten gelecek bazı duygular da...Kütüphaneye mi gitmediğimiz kaldı, sevdiği tarz mı almadığım kaldı, neler kitap köşesi düzenleyip keyif mi yapmadık daha neler neler... Kitap kurdu olmadı ama eskisi kadar da soğuk değil kitaplara karşı en azından ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından kitaplarla arasındaki buzu kırmışsınız. O da güzel.:)

      Sil
  22. Çok güzel bir öneri olmuş ellerinize sağlık :)ve ayrıca çok teşekkürler

    YanıtlaSil