25 Ağustos 2017 Cuma

SİNEKLERİN TANRISI | WILLIAM GOLDING

 Bir uçak kazasının ardından ıssız bir mercan adasına düşen askeri okul öğrencileri, önce bu durumu eğlenceli hale getirmeye çalışırlar. Ama zaman geçtikçe sıkıcı hale gelen ada yaşantısından kurtulma çareleri aramaya başlarlar. Herkesin tek isteği buradan kurtulmaktır..

Sineklerin Tanrısı, ilk bakışta ıssız bir adaya düşen çocukların başından geçenlerin anlatıldığı bir kitapmış gibi geliyor. Ama sonra olayların içine dahil olduğunuzda kitabın seyri değişiyor. Karakterleriyle, yaşanan olaylarıyla verilen mesajlar düşündürücü..

Askeri okulda iken albay rütbesine sahip olan Ralph, adadaki çocuklar tarafından doğal olarak ilk başta lider seçiliyor. Ralph, adadan kurtulma ve adadaki hayatı daha yaşanır hale getirmek için çocukların her birine sorumluluk dağıtıp iş bölümü yapıyor. Fakat kazazedeler arasında Jack adında lider ruhlu bir çocuk daha mevcut. Jack, insanları etkileyen ama aynı zamanda baskı ile zorbalıkla güç elde etmeye çalışan bir kişilik. Ralph ise daha insancıl hareket eden bir karakter..

Kitaptaki bir diğer önemli karakter de, gözleri aşırı derecede miyop olduğu için görme problemi olan ve "domuzcuk" diye çağırılan şişman bir çocuk. Sağduyulu bir kişiliğe sahip olan Domuzcuk, aynı zamanda da Ralph'in akıl hocası gibi..

Tabii karakterler bunlarla sınırlı değil. Biraz kafadan sıyrık olduğu düşünülen çılgın Simon, kindar ve kötü mizaçlı Roger, ikizler ve daha başka bir çok ilginç karakter..

 Adanın etrafından geçen gemi veya uçakların kazazede çocukları görebilmesi için Ralph ateş yaktırmış ve ateşin sönmemesi için 24 saat boyunca nöbet tutulması talimatı vermiştir. Jack'in bu ateşi hafife alması sonucu ateş sönünce adanın yakınından geçen bir gemi çocukları göremeden geçip gitmiştir. Önceden iyi arkadaş olan Ralph ve Jack arasında bu olay sonrasında liderlik mücadelesi kaçınılmaz olur. Diğer çocukların bazıları Jack'in tarafına geçer ve böylece anarşi başlar. Rekabet öyle bir seviyeye ulaşır ki çocuklar arasındaki kamplaşmadan dolayı tabiat harikası adada cinayet bile işlenir..

Aralarında yaşanan iktidar kavgaları, çıkar için bölünmeler, ölümler, cennet gibi adayı cehenneme çevirmeler; insanoğlunu çocukların dünyasından anlatıyor gibidir. Belki de hepsi masum diye adlandırılan çocukların içinde bile vahşet duygusunun olduğunu ve çocukların bunu bir şekilde dışarı çıkardığını anlatmaya çalışmıştır yazar..

Uzun zamandır okumak istediğim bir kitap idi. Dili akıcı, konusu güzel bir kitap olmasına rağmen yine de daha iyi olabilirdi hissi uyandırdı bende. Belki de beklentim daha farklı bir yönde olduğu içindir. Şimdi gelelim yazarın kaleminden damlayanlara:
Birinden korkunca ondan nefret edersiniz ama boyuna da düşünüp durursunuz onu. Kendi kendinizi aldatırsınız; aslında kötü değildir dersiniz. Ama onu görünce, tıpkı nefes darlığına tutulmuş gibi olursunuz, soluk alamazsınız.
Yalandan yapılan bir avla, gerçekte duyulan bir korkunun çılgın kahkahalarla karışık gürültüsü geliyordu kumsaldan.
Her yolu kendin bulmak zorunda olduğun ve çoğu zaman ayağını nereye bastığına dikkat etmen gerektiği böyle bir yerde yaşamanın onu ne denli bezdirdiğini anlayıvermiştim.
Ateşte açılan akıllara sığmaz güzellikte; mor, kırmızı, sarı çiçekler karşısında kinler eriyip gitti. Bir kamp ateşinin çevresinde toplanan çocuklar oldular yeniden.
En büyük düşünceler, en basit olanlarıdır.
Bu arada, bu kitabın 1963 yılında siyah beyaz ve 1990'da da renkli olarak çekilen sinema filmleri mevcut. Kitabı okuduktan hemen sonra, 1990 yapımı olan son filmi seyrettim. Gayet başarılı bir sinema eseri. Hawaii'nin Hamauka sahillerinin muhteşem manzaralı ortamında çekilen filmin senaryosunda kitaptaki hikayeye mümkün olduğunca sadık kalınmış. Her ne kadar IMDB puanı yüksek olmasa da; insanın anlaşılması güç doğasını çocuk karakterler üzerinden betimleyen bu filmi seyretmenizi tavsiye şiddetle ediyorum..


 Şimdilik benden bu kadar. Keyifli okumalar/seyirler dilerim...

37 yorum:

  1. Kitap uzun zangır elimde olmasına rağmen daha en başta çok fazla detay içerdiğini düşündüğüm için bıraktım.
    İsmi çok ilgimi çekmişti bir gün okur muyum bilmem bu yüzden de elden çıkarmayı düşünmüyorum belki filmi izledikten sonra okuma isteği uyanabilir bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bir gün okursunuz. Kitapların da zamanları olduğuna inananlardanım.:)

      Sil
  2. Benim de merak ettiğim bir kitaptı. Sonunda okudum. Filmi de çocukların hallerinden büyüklere pay çıkaran cinstendi.Bir ara değerlendirebilirsin.:)

    YanıtlaSil
  3. Merak ettiğim bir kitap. :) Filmleri olduğunu bilmiyordum. :) Emeğine sağlık! ^_^

    YanıtlaSil
  4. Bir iki hafta önce okumuştum. Beni etkileyen kitaplardan. Olumsuz bir yorumum olmamıştı benim de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sizin blogda görmüştüm. O zaman okumamıştım daha. Kısmet bu zamana imiş :)

      Sil
  5. Önce filmi izleyeceğim. Fırsat bulursam kitabı da okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size iyi seyirler o halde. Umarım kitabı da okursunuz.

      Sil
  6. Orwel'in 1984'üne benzer biraz bu kitap.Özellikle tavsiye edilmiş kitaplar listesindedir.Hoş tereciye tere satmayayım da ,öğrenciyken okumuştum. Sonrasında kendi çocuklarıma görev olarak verildiğinde bir kez daha okudum. İki okuma arasında kitabın bana hissettirdikleri oldukça farklıydı doğal olarak,filmini de izlemiştim ama öyle hoş anlatmışsınız ki birazdan tekrar izleyeceğim.Elinize sağlık 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, 1984 ile biraz benzerlikler yakalamak mümkün.Siz bayağı tecrübelisiniz bu kitap konusunda. Tekrardan iyi seyirler o halde.Teşekkürler:)

      Sil
  7. Filme sinemada oynarken gitmiştim. Sanırım mutlu son olmadığı için kitabına elim hiç gitmedi. Gerçi yirmi yaş kafasıyla izlediğim göz önüne alınırsa bu yaşta bir daha bakmak gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu sefer eliniz gider kitaba.Zamanı gelmiştir kim bilir:)

      Sil
  8. Henüz okumadım. Ama konu değişik. Okumak istedim :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Çook beğendiğim efsane kitaplardan Sineklerin Tanrısı. Tekrar okumayı bile düşünüyorum!

    YanıtlaSil
  10. Bu kitabı çok merak ediyorum ve mutlaka okuyacağım. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım merakınızın peşinden gidip okursunuz. Teşekkür ederim.:)

      Sil
  11. Filminin olduğunu bilmiyordum. Uzun zamandır okunmayı bekliyor bu kitap bende :) Modern klasiklerden sırayla olmasa da okumaya devam ediyorum. En son Feniçka'yı okumuştum. Tavsiye ederim harika bir novellaydı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okursunuz. Feniçka'yı okumadım. Ama bir ara bakarım.Tavsiye için teşekkürler:)

      Sil
  12. bunu da severim, hayvan çiftliğini de. anlamlı kitaplar :)

    YanıtlaSil
  13. Nedense filmini izlemek daha cazip geldi

    YanıtlaSil
  14. Yanımda duran ajandaya hemen not aldım bunu :) Öncelikle filmini izleyeceğim sanırım :)Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. Kitabı okumaya başlamıştım ama ne yazık ki yarım kaldı. Tekrar başladığımda bitireceğim umarım :)

    YanıtlaSil
  16. Çokça gördüğüm bir kitap henüz okumamıştım. Sayenizde epey fikir sahibi oldum kitap hakkında, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için. Umarım okursunuz.:)

      Sil
  17. Filmini izlemiştim. Kitabı klasik sayıldığı için okumak istiyorum ama konusunun karamsarlığı yüzünden elim gitmiyor. Bir gün gözümü karartıp okuyacağım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabını da bir ara okursunuz. Gözünüz korkmasın.:)

      Sil
  18. Kitabın konusu ve içeriği güzel duruyor.
    Kesin alıp okumalıyım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okursunuz. Hatta üstüne filmini de izleyin.:)

      Sil