20 Kasım 2017 Pazartesi

ÇİLEK REÇELİ

Önce çilekler yıkanıp, doğranır. Sonra şekerle buluşup ağızları tatlandırmak üzere tencereye alınır. Yavaş yavaş karıştırarak odun ateşinde pişirilir. Pişer pişmez, tereyağ çalınmış ekmeğin üstüyle buluşup mideye bayram ziyaretine gider. Bu tadımlık kısmıdır sadece.

Doyumluk kısmı için ise kavanozlar yola çıkmıştır bile. Sonra sabah kahvaltısının vazgeçilmez sevgilisi oluverir. Onsuz kahvaltının tadı olmaz sanki. Sadece çileklisi değildir elbet. Bir sürü çeşidi de hamarat ellerden çıkıp sofralara konuk olur. Yeter ki ağzımızın tadı kaçmasın. Keşke dünyanın ağzına bir parça çilek reçeli çalsak da ağzı tatlansa. Ya da ağızların tatlanması bu kadar kolay olsa.  Daha da ötesi bu tat hiç bozulmasa..

Bir yandan savaşlar, açlıkla mücadele eden yavrular, yürek dağlayan analar, teröre kurban verilen fidanlar, kan, gözyaşı, kavgalar, pastadan pay alma yarışları; bir yanda mutlu insan arayışları. Bunları düşününce ağızda tat kalmıyor elbet.

Bir an için farz edelim ki silahların içine mermi yerine çilek reçeli doldururmuşuz. Karşımızdakinin ağzının içine çilek reçeli sıkarız mermi niyetine. Olay tatlıya bağlanır bunun neticesinde.

Reçeller soframızı süslerken anaların hünerli dokunuşlarıyla tatlandırmıyorlar mı dilimizi damağımızı? Yapılışı zahmetli olsa da sonucu mükemmel oluyor. Sevgiyle pişen reçellerin tadına bir kez bakanlar bir daha vazgeçemiyor. İçine sevgi giren herşey daha bir tatlanıyor sanki. Yoksa ağızımızın tadını kaçıran yüreğimizde olmayan sevgi mi? O yüzden mi kahvaltıda yediğimiz reçeller kâr etmiyor? O yüzden mi kan gövdeyi götürüyor? Haydi alalım elimize ekmeğimizi, sürelim üstüne reçelimizi... Tatlansın ağzımız, tatlıya bağlansın yaşadıklarımız...

29 yorum:

  1. Çilek reçelini bu kadar güzel anlatan başka biri yoktur. Ama bir o kadar da bağlantıyı iyi kurabilen tabi.

    Keşke bu söylediğin olabilse. Ki son zamanlarda hepten takıldığım konulardan biridir savaş, açlık, kötülerle dolu bir Dünya. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Keşke hayalde kalmasa bunlar...

      Sil
  2. Kokusu burnuma geldi sanki :)

    YanıtlaSil
  3. Reçel ne güzel bir yiyecektir ya....Çilek reçeli tüm reçellerden farklıdır bana göre ve o değişik kokusunu ve yumuşak çikekleri hiçbir reçele değişmem. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim içinde çilek reçeli diğer reçellerden farklıdır:)

      Sil
  4. Çok güzel..

    Savaşlar ile ilgili yazdıkların..
    Ne güzel olurdu Allah'ım..ne güzel olurdu..mermi yerine çilek..

    YanıtlaSil
  5. Yemeği degıl ama yapmayı çok severim. Sabır ister💞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabır ister,emek ister.Ama sonucu görünce sabretmeye değer:)

      Sil
  6. Teşekkür ederim:) Ah keşke tatlı yiyip tatlı konuşabilsek.

    YanıtlaSil
  7. of evet evet çok iyi anlatmışsııın :)

    YanıtlaSil
  8. Pek reçel yemem. Yersem ilk çilek yerim. Hastalanırsam her şey kokar, yiyemem o yüzden. Bir çilekle muz iyi kokar gelir bana o zaman.
    Çilek reçeli kadar nefis olmuş yazınız. Tatlılar sarsın dünyayı :)

    YanıtlaSil
  9. Çilek ayrı güzel sanki. Teşekkür ederim. Evet tatlılar sarsın dünyayı ve ağzımızın tadı hiç bozulmasın.:)

    YanıtlaSil
  10. Reçellerle aram limoni ama okurken gece gece canım çekti :) Amin tüm güzel sözlere ....

    YanıtlaSil
  11. Hımm çokda severim :) çilek reçelini bu kadar güzel anlatan bir yazı daha görmedim galiba :) emeğinize sağlık sevgiler :)

    YanıtlaSil
  12. Reçeller ile aram çok iyi özellikle de vişne ile.
    Savaş kapitalizmin uşağıdır. Silah icat edilmiş mertlik bozulmuş derler...
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Bu yazının devamı yok mu? :) Biraz daha okuyasım geldi :) Güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  14. Amin amin....rabbim güzel günler görmeyi nasip etsin inşallah ne güzel anlatmış in ancak bu kadar güzel anlatılırdı çilek reçeli cokta severim annemde pek güzel yapar hani 😊emeğine yüreğine sağlık canım benim 😊sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Amin diyorum güzel temenninize.Annenizin de ellerinden öpüyorum.Çok teşekkürler. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  16. Çilek ve vişne reçeli en sevdiklerim :)

    YanıtlaSil
  17. Çocukluğumda yediğim ilk çilek reçelini hiç unutamıyorum. nedense çilek çok değişik sıcak duygular oluşturur bende.
    Kaleminize sağlık, okuyunca daha da net hissettim duygularımı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluktan kalma tatlar çoğunlukla güzeldir. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Şu sıralar annemin yaptığı ayva reçeline takıntılıyım, öyle naif, asil bir tadı var ki... Ev yapımı reçelleri çok güzel, değil mi ama? :)
    Çilek reçelini de severim bu arada!
    Hem eline hem de emeğine sağlık. ^_^

    YanıtlaSil