11 Mayıs 2018 Cuma

ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ | NANCY H. KLEINBAUM

 Geleneklere olan bağlılığı ve katı disiplin kurallarıyla ünlü Welton Akademisi'nin öğrencilerinin okul ve yatakhane arasında geçen tekdüze hayatları yeni edebiyat öğretmenleri John Keating'in okullarına gelmesiyle bir anda değişir.

İyi birer üniversiteye girmeleri için onları çok yoğun bir tempoda çalışmaya zorlayan öğretmenlerinin ve ebeveynlerinin aksine bu ele avuca sığmaz adamın onlardan tek bir isteği vardır: Anı yaşamaları ve hayatlarını olağanüstü kılmaları..

Byron, Shelly, Keats ve Shakespeare ile edebiyatın büyülü dünyasına dalan gençler Keating'in öğrencilik yıllarında üye olduğu gizli bir kulüp olan Ölü Ozanlar Derneği'ni de yeniden canlandırırlar. Ne var ki, daha yeni kavuştukları özgürlüklerinin trajik sonuçları olabileceğinin çok geçmeden farkına varacaklardır. Acaba Ölü Ozanlar Derneği'nin bu nesil üyeleri hayallerini yıkmaya kararlı otoritelerin baskısından kurtulmayı başarabilecekler midir?

İşte bu sorunun cevabına kapı aralıyor kitap. Çocukların kendilerini keşfetmelerine, tanımalarına yardımcı olmaya çalışan bir öğretmene karşı sorgulanmayan, katı bir anlayışla hayatlarını sürdürenlerin ortasında genç beyinler..

Dili akıcı, güzel bir kitap. Ayrıca filmini de izlerseniz güzel olur diye düşünüyorum. Keyifli okumalar, izlemeler dilerim..

Şimdi sırada yazardan dökülen inciler var:
Hayatın iliğini emmek boğazınıza kemik kaçırmak değildir, Charles. Cesur olunacak zaman var, tedbirli olunacak zaman var ve mantıklı biri hangisinin ne zaman gerekli olduğunu bilir.
Ben hep eğitimin kendi adımıza düşünmeyi öğrenmek olduğunu düşünmüşümdür.
Kendi sesinizi bulmaya uğraşmalısınız çocuklar ve harekete geçmek için ne kadar beklerseniz onu bulma şansınız o kadar azalır.
Bol okumalı günler sizinle olsun...

23 yorum:

  1. Üniversitedeyken edebiyat öğretmenimiz izletmişti. Filmini izlediğim için, kitabını okumadım. Ama kaliteli ve güzel bir konusu vardı. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi de kitabı da güzeldi. Örnek alınacak noktalar var. Sevgiler:)

      Sil
  2. Onların bahçede birlikte yürümelerini hiç unutamam, herkes kendi adımlarını bırakıp uygunadım yürümeye başlamıştı. Sonra masanın üzerinden bakmaları. Filmin en sonunda da hep iki gözüm iki çeşme ağlarım :)

    Carpe Diem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sahneler mesaj yüklü etkileyici sahneler...
      Carpe Diem:)

      Sil
  3. Başta mimlendiğini söylemek isterim umarım beğenirsin :) Ölü Ozanlar Derneği hayatım boyunca "Haytta en sevdiğin kitap hangisi?" sorusunun tek cevabıdır. Kitabı olduğu kadar Robin williams şaheserliğindeki filmine de ayrı tutkunum. Derinliği ağır ancak olgusu yüz üstünde bir kalite. Emeğine sağlık çok güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mim için teşekkürler,en kısa zamanda bakacağım. Kitabı da filmi de güzel bir yapıt. Tek cevap olmayı da hak edebilen eserlerden. Çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  4. Orta okuldayken kitabını okumuştum lisedeyken de filmini de izlemiştim. İkisi de çok güzeldi. Ama ben filmdense kitabını daha çok sevmiştim. Ne kadar iyi yapmışsınız bu klasikten bahsederek.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de çok güzel. Arada klasikler güzel oluyor. Teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Sırada bekleyen o kadar kitap var ki ama bunu biraz daha öne alabilirim.🤗

    YanıtlaSil
  6. Sanırım okudum ama emin değilim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumuş olma ihtimaliniz yüksek. Ama emin değilseniz tekrar okuyun derim.:)

      Sil
  7. Kitabı okumadım ne yazık ki en kısa zamanda okusam çok iyi olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı isterim. Keyifli okumalarınız olsun.:)

      Sil
  8. Okumuştum bu kitabı. Bol motivasyon içerikli eve eğitim sisteminin nasıl olması gerektiğini anlatıyor. Ben sevmiştim.

    YanıtlaSil
  9. okumadım ama filmine bayılırıım kaç defa izlediiim :)

    YanıtlaSil
  10. Okumadım ve izlemedim. Dur ben önce filmini izleyeyim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Kaleminize sağlık. Hem kitabı hem filmi güzel bir eser. Ölü Ozanlar Derneği,3 idot, Her çocuk Özeldir, hatta Patch Adams gibi filmleri özellikle eğitimcilerin izlemesi gerek diye düşünüyorum. Mahalleye yeni taşındım. Bloguma beklerim. Adres; Kitaplara Kaçanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tavsiye ettiğiniz filmler çok güzel. Bence de eğitimciler mutlaka izlemeli. Mahalleye hoşgeldiniz. Elbette ziyaretinize gelirim.:)

      Sil
  12. Çok teşekkür ederim. Mim'e de hemen bakıyorum.:)

    YanıtlaSil