10 Ekim 2020 Cumartesi

MERDİVEN

 Bin yüz elli basamaklı merdivenin bilmem  kaçıncı basamağında sonbahar yapraklarının turuncaya çalan renkleri arasında buldum seni. Yorgunluktan dilim damağıma yapışmış olsa da önce bir soluklanmak istedim yanı başında. Sonra öyle naif boynunu bükmüş uzatırken suyunu bana doyasıya içip bu taş çeşmeyi yaptıranın ruhuna Fatiha yolladım. Ah bu çeşmenin suyu beni kendime getirdi. İçimi ferahlattı sanki. Daha yolumuz uzun diye düşünürken tekrar basamaklara yöneldim.

Az ötede iki kız çocuğu bin yüz elli basamaklı merdivenin bilmem kaçıncı basamağında bezden bebekleriyle yere örtü sermiş evcilik oynuyordu. Biraz önce de merdiven başında bir yaşlı çift pazar torbalarını basamaklara bırakmış dinleniyordu. Yüklerle merdiven çıkmak oldukça zor. Sarman kedi bile yoruluyor bizim basamakları çıkarken..

Merdiven kenarından yükselen ağaçlardan dökülen yapraklar bana eylülü soluklatıyor sanki. Kırmızı, turuncu, sarı ve kahverengi ayrı bir renk cümbüşü oluşturuyor gözümde. Huzur solukluyorum. Ruhumda gömülü tanıdığım-tanımadığım tüm kötülükler de yere düşen yapraklar gibi dökülsünler diye geçiriyorum içimden. 

Başımı kaldırdığımda merdivenin başı henüz görünmüyor. Ama neredeyse bir çok basamak dolmuş gibi. Birinde iki genç kız oturmuş çekirdek çitleyip dertleşiyorlar. Dertleşmekten ziyade çitleme sesleriyle birbirlerinin hayatlarını seyrediyor gibiler. 

Biraz daha yukarıda iki kapı komşu merdiven başı sohbeti yapıyor, ocak başı sohbeti gibi. Çocukların okulu, faturalar, yeni alınacak eşyalar, çok konuşan kaynanalar... Bütün konular merdiven başında hallediliveriyor. Dertlerini basamaklara döken hanımlar kurtlarını dökmüş gibi rahatlıyorlar.

Onları geride bırakıp ilerlerken iki delikanlıyı basket toplarını basamaklardan sektirerek sohbet ederken buluyorum. Ama sonra bir anda kavga çıkıyor. Araya girenler sakinleştiriyor gençleri. Onlar da sanki az önce kavga edenler kendileri değilmiş gibi yollarına devam ediyorlar.

Sonra iki kelebek dans ediyor bir diğer basamakta. Bir serçe yere dökülmüş buğdayların peşinde. Bir karıncaysa ekmeğinin derdinde. Çocuklar oturmuşlar sekiz yüz doksan ikinci basamağa, başlarını gökyüzüne kaldırmış bulutları nesnelere benzetmece oynuyorlar.

Ve daha neler neler... Her basamak ayrı bir sahne gibi... Dilimdeki "uzun ince bir yoldayım" türküsüyle nihayete eriyor bu yolculuk son basamakta. Darısı diğer merdivenlerin başına...

16 yorum:

  1. Merdivenin basamaklarında bir sürü hayatı resmetmişsiniz yazıyla.. ne güzel :) elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merdivenler bana hep ilham verir:) Teşekkür ederim...

      Sil
  2. Çok teşekkür ederim.:) Usul usul inen bir kız görmüştüm az ileride:)

    YanıtlaSil
  3. ne güzeeel. böyle merdivenlerle denize inmek var bir de, denize inen merdivenler, sağdan soldan köfte ve kızartma kokuları filan gelir, yaşlı teyzeler olur böyle merdivenlerde, eşlerini kaybetmiş. sen de valla hissettirdin yanii hepsinii. 1150 basamakları bir merdiven var demekki ayrıcaa :) sonbahaar, en güzeli, her sonbahar gelişindeeee sarı sarı yapraklarlaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah denize inen merdivenler ayrı güzeldir... 1150 basamaklı merdivenin varlığı meçhul aslında.:) Her ne kadar ilkbaharı daha çok sevsem de sonbaharın güzelliği bir başka. Ah o sarı yapraklar...:)

      Sil
  4. Ne güzel anlattınız, niyeyse hayata karşı umudumu tazeledi yazınız. Sağolun 😀

    YanıtlaSil
  5. Cok guzel bi yazıydı. Herkes kendi yolunda, herkes kendi derdinde, mutluluğunda, kavgasında, çabasında, neşesinde... akip gidiyor iste böyle hayat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Herkes kendi hayatında üzerine düşen rolü oynuyor...

      Sil
  6. harika bir merdiven yazısı olmuş bşr merdivende böyle bir yazı çıkarmak iste bu bir harika yetenek

    YanıtlaSil
  7. yine çok güzel bir yazı okudum kaleminden. :) o merdivenden usul usul ben de geçtim de ben baktım, gördüm sanki onları. içime huzur serpiştirdi cümlelerin, birçok hayatı sermişsin bizlerin önüne, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Merdivenden birlikte geçiyor olabilmek ayrı güzel:)

      Sil
  8. yine harika bir yazı, güzel bir sonbahar günü ne hayatlar gördük, elinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
  9. ne mutlu ki basamaklar dolu :)

    YanıtlaSil
  10. Merdiven de harika gerçekten 😊

    YanıtlaSil