Sevgili Annesi'nin Prensesi sağ olsun beni MİMİMSTRAK ŞEYLER ( BİR ÖNERİM VAR !) yazısında mimlemiş. Benden de yeni bir mim etkinliği başlatmamı istemiş. Başım üstüne :)
Bunun üzerine hazırladığım kendi mim etkinliğime katılmak isteyen herkesi davet ediyorum. Sizin de farklı konularda önerileriniz varsa bunu hazırlayıp bize sunabilirseniz keyifle okuruz ve karşılıklı etkileşiriz :) Sizlere de keyifli okumalar dilerim..
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırabiliriz?
1- Çocukların bazı davranışları anne karnındayken kazandığına inananlardanım. Anne karnında okunan kitapları eğer doğduktan sonra da okumaya devam ederseniz büyüdüklerinde de kitaplara karşı ilgileri fazla olacaktır. Bu deneyimle sabittir! O yüzden kitap okumaya anne karnında başlanması çok önemlidir..
2- Ağaç yaş iken eğilir misali okumayı sevdirecek, kitapla tanışacağı ortamlar oluşturmak da çocukların kitapla kaynaşmasını kolaylaştırabilir. Şirin, güzel bir hediye paketiyle süslenmiş bir kitabı hediye etmek, birlikte kütüphaneye gidip kitap okuma etkinliği yapmak, kitapçılara, sahaflara gidip istediği kitabı almasını sağlamak çocuklar üzerinde etkili olabiliyor..
3- Belki de en önemlisi anne-baba olarak kitap okuma konusunda örnek model oluşturabilmek. Çocuk anne-babasını taklit yoluyla kitap okumaya özenebilir. Bazı davranışlar önce taklitle başlar sonra hayatına yerleşir. Burada pekiştireçler de önemli..
4- Okullarda kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya çalışılırken bunu zorunluluk olarak yapmak yerine, kitap okumayı sevdirme yoluna gidilmeli. Bu konuda kitaplarla ilgili piyesler, yarışmalar, geziler vb. etkinlikler düzenlemek ilgi çekici olabilir..
5- Keşke her mahallede bir halk kütüphanesi açılsa. Çocukların hoşça vakit geçirebileceği, ilgi çekici aktivitelerin olduğu, kitap okumanın eğlenceli bir hale geldiği bir ortam oluşturulup çocuklar da buna dahil edilse güzel olurdu. Her ayın sonunda mahallenin kitap kurdu seçilip ödüllendirilebilirdi. (Bu arada açılan her bir kütüphane aynı zamanda kütüphanecilik ya da Türk dili ve edebiyatı bölümü mezunu gençlere de bir ekmek kapısı olabilirdi :)
Bu öneriler çoğaltılabilir elbette. Sizlerin de eklemek istedikleri olursa önerilere açığız..
Bu etkinliğe davet eden sevgili Annesi'nin Prensesi'ne ve onun sayesinde tanıştığım bu etkinliğin oluşmasında ilham kaynağı olan bir öneri de bizden bloğunun sahibesine teşekkür ederken herkese kitap kokusunun iliklerinize kadar işlediği, bol okumalı zaman dilimleri diliyorum...
Çocukların küçük yaşta desteklenmesi, anne babaların örnek olmaları onları heveslendirecektir. Bu hem de çocukların zamanlarını faydalı bir şekilde geçirmesini sağlar :)
YanıtlaSilÇok doğru.Umarım bizler de iyi birer örnek olabiliriz.:)
SilBence harika olmus :) mimi yaptigin icin asil ben tesekkr ederim.
YanıtlaSilBende hersyin anne karninda basladigina inaniyorum.Hatta huyların bile :)
Keske kitsp okuyanlara kaldır kafanı artk su kitaptan da bize karış" demek yerine " neler yazıyor anlat bakalım " deseler degilmi ?
Tekrar tesekkr ederim canm 💕😄
Beğenmene sevindim.:) Keşke o soruyu sorsalar gerçekten.Biz de anlatsak ne güzel olurdu.:)
SilTam sitenin formatına uyumlu bir mim olmuş, tebrikler..
YanıtlaSilBu mim yazını okuyunca, çocuklara kitap okumayı sevdirmeye yönelik aktiviteler planlamanın yanında, yetişkinleri de kitap okumaya sevk edecek, yakınlaştıracak çareler düşünülse acaba iyi olmaz mıydı diye düşündüm.. Hani kitap, gazete vs. okumada dünya sıralamasında övünülecek bir konumdayız ya..
Öncelikle teşekkür ederim.
SilAslında yetişkinlerin kitap okuma azlığının sebeplerinden biri çocuklukta kazanılmamış davranışlar olabilir. O yüzden çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmak önemli. Bir de yetişkinler hayat koşuşturmacası,ekmek parası derken yorgunluktan ve zaman kalmamasından da okuyamıyorlar.Bence okullardaki uygulama iş yaşamına da getirilmeli. En azından yarım saat kitap okuma saati düzenlenebilir iş yerlerinde. Eminim çalışanın verimi de artacaktır.Tabii çalışanın yemek saatinden çalmadan.Çalışan da bu işi suistimal etmeden. Yoksa bu kadar yoğun çalışmayla kitap okuyamadan uyuyan bireyler kalır geriye.Tabii tembellikten uyuyanlar hariç.:)
Ne güzel okuma sevgisi kazandıran birileri olmuş etrafınızda.Yoksa bu kitap kurdu nasıl olurdu.:)Ben de annem ve ilkokul öğretmenim Münevver öğretmenime borçluyum.Ağabeyim birinci sınıfa giderken annem evde ona okuma egzersizleri yaptırırdı.Ben de onlara baka baka okumayı öğrenmiştim.Sonra annem kitaplarla beni destekledi.Öğretmenim de beni bu konuda çok destekledi.Bana hediye ettiği kitaba baktıkça o günleri hatırlar, mutlu olurum.:)
YanıtlaSilKüçük yaşta edinilen alışkanlıklar daha kalıcı oluyor.Düşünün ki 30 yaşına kadar diş fırçalama alışkanlığı olmayan birine bunu alışkanlık haline getirmesini sağlamak ne zordur :((
YanıtlaSilO yüzden "Ağaç yaş iken eğilir" sözünü destekliyorum.:)
SilNe güzel bir konu başlığı. Hayal Kahvesi Bloğuna da çok yakışan bir konu. Küçük yaşta çocuklara kitap sevgisi aşılamayı ben de çok önemsiyorum. Kitap fuarlarına çocuklar mutlaka götürülmeli, kitapları kendileri dokunarak-bakarak seçmeli. Yerel yönetimler ucuz ama kaliteli kitap satışları düzenlemeli.
YanıtlaSilAnne-babalar kadar sınıf öğretmenlerine ne çok iş düşüyor bu konuda. Anne-baba kitap sevmiyorsa çocuk da sevmiyor elbette.
Sevgiler...
Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Kitap fiyatları biraz daha uygun olup herkese ulaşabilse diye düşünmüyor değilim.Bu konuda aileden öğretmene, öğretmenden ilgili bakanlıklara, yayınevlerine, yazarlara, herkese pay düşüyor. Keşke herkes üzerine düşeni yapsa ne güzel olurdu. Sevgiler:)
SilÇok faydalı bir mim olmuş :) Kitap okuma alışkanlığı küçüklükten kazandırılmalı fakat teknoloji biraz set çekiyor çocuklara artık bu üzücü :(
YanıtlaSilEvet, keşke teknoloji bazı şeylerin önüne geçmese bu kadar:(
SilAnne babanın kitapla olan ilişkisi ne kadar kuvvetli olursa çocuğun da kitaba ilgisinin kuvvetli olcağını düşünüyorum.
YanıtlaSilÇocukların ilk öğrendikleri genelde taklit yoluyla olduğu için anne-babalara da bu noktada çok iş düşüyor.
SilÇok güzel bir öneri yazısı olmuş. Kesinlikle çok faydalı. Küçük yaşta okuma alışkanlığı kazandırılan çocuklar ilerde okumaya daha bir saracaklardır. :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler... Umarım okuma alışkanlığı kazanmış bireyler kazandırabiliriz topluma:)
Sil5. madde her şeyi çözer bence, çok güzel tespitte bulunmuşsunuz. Bu çözüm fahiş kitaplarına ve korsan kitap sorununa da çözüm olabilir.
YanıtlaSilKeşke hayata geçirilebilse beşinci madde. Böylelikle birçok sorun da halledilebilirdi.
SilKesinlikle çok faydalı bir öneri olmuş. Çocuklara kitap alışkanlığını aşılamak oldukça önemli.
YanıtlaSilBugünün küçükleri yarının büyükleri olacak çünkü.:)
SilIlgisini cekecek kitaplari seciyor aldiriyor biter bitmez gene tacizlere basliyor bu ilgisi azcik matematige olsaydi keske:))
YanıtlaSilAaa ne güzel kitaplar konusunda bu kadar istekli olması. Zeka türlerinden sözel zekası daha gelişmiş olabilir. O yüzden matematikle pek ilgilenmeyebilir. Sıkmayın canınızı derim.:)
SilAilede kitap okunması bence de önemli, keşke aileler bunu sağlayabilse. Kütüphane etkinlikleri de evde okumayı görmeyen çocuklar için teşvik edici olurdu. Umarım bir gün kitap okuma oranımız yükselir :))
YanıtlaSilKeşke herkes bunlara dikkat edebilse. Kitap okuma oranlarında sonlarda giden bir ülke olarak umarım bir gün yükselir diye umut etmeyi ben de istiyorum.:)
SilYazdıklarınız ne kadar doğru ve bir o kadarda güzel şeyler. Yüreğinizden öperim :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. O sizin yüreğinizin güzelliği :)
SilThomas BREZINA-Dort Kafadarlar Serisi... Tek olur. Kizima ve daha bircok arkadasina okuma aliskanligi kazandirdi.Kiz-erkek farketmiyor. Siddetle oneriyorum... Sevgiler...
YanıtlaSilOkuma alışkanlığı kaxandırdığına göre güzel bir seri olsa gerek. Önerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ederim. Sevgiler...
Silharika... Benim de tüm çabam bu yönde.. Okuyan bilinçli bir toplum olabilmememiz o kadar önemli ki.. Hepimiz kendi gücümüz yettiğince bunun için çabalıyoruz. Biliyors musunuz bilmem benim de bir çocuk kitabım var Selina'nın okul Macerası.. Çok yakında Yaz Tatili Macerası da geliyor. Sırf kızım için başlamıştım şimdi tüm çocuklar için çaba sarf ediyorum. Bu harika yazı için teşekkürler..www.idilob.com
YanıtlaSilTüm çocuklar için ne kadar güzel bir uğraşınız var. Tebrik ediyorum.Kitabınızdan haberdarım.Devamını da beklerim.Yolunuz açık olsun.:)
Silçocuğum olduğu zaman yapmak istediğim şeylerden biri
YanıtlaSilUmarım yaparsınız.:)
SilMükemmel bir yazı elinize sağlık, tüm ebeveyn ve öğretmenler okumalı, bu arada fotoğrafın efektli hali de harika olmuş:) sevgiler:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Fotoğrafı konuya uygun olduğu için koymuştum. Beğenmenize sevindim.
Silbencesi de anne baba okursa olur. bizim anne babalar kötü örnek genelde yaa :)
YanıtlaSilBizim anne babaların şartları bizimkiyle aynı değildir sadece. Yoksa kötü olduklarından değil.:)
Silhayııır, bizim ülkenin anne babaları demek istedim yaa genelde kötü örnek yani, çoğunlukla okuyun derler ama kendileri okumazlar evde :) türk anne babalar, çocuklarına kötü modeller yaniii :) kötü değiller sadece çocuklarına kötü örnekler. kitap okumak veya mesela temizlikte de öyle. çocuklarına temiz olun derler ama sokaklara hep çöp atarlar :) yurtdışında öyle değil mesela. büyükler kitap da okurlar şehri de çok temiz tutarlar :) bizde büyükler hep haksız bence :)
SilZaten yapılanlarla söylenenler çelişince çocuklar örnek almıyorlar onları.Umarım bizler yarının büyüklerine iyi birer örnek olabiliriz.:)
SilBu məsələdə ailə ilə yanaşı məktəblərin də uşaqları həvəsləndirməsi çox böyük önəm kəsb edir. Məsələn Amerikada həftənin bir günü kitabxana dərsi olur. Yəni uşaqlar bir dərs sadəcə kitabxana dan özlərinə kitab seçməklə məşğul olurlar. Evə gətirdikləri kitabı gələn həftəyə qədər bitirib yeni kitabla əvəzləyirlər. Dolayısı ilə həftəyə bir kitab oxumuş olurlar.
YanıtlaSilEyni zamanda həm uşaqların marağını çəkəcək, həm də onlara tərbiyəvi cəhətdən təsir göstərəcək kitabların nəşr olunması da önəmlidir.
Çok haklısınız.Okullarda da çocukları okumaya heveslendirecek aktivitelerin olması gerekir. Okullarda kitap okuma dersi koyuyorlar aslında.Ama ders gibi zorunluluktan dolayı kitap okumayı pek istemiyor çocuklar.O noktada dersi daha eğlenceli hale getirmek gerekir.Amerikadaki uygulama da güzelmiş.Bizde de uygulansa iyi olur.Çocukların seviyesine uygun, ilgisini çekecek kitapların çoğalması da önemli.
SilBazı çocuğa da ne yaparsan yap sevmiyor içten gelecek bazı duygular da...Kütüphaneye mi gitmediğimiz kaldı, sevdiği tarz mı almadığım kaldı, neler kitap köşesi düzenleyip keyif mi yapmadık daha neler neler... Kitap kurdu olmadı ama eskisi kadar da soğuk değil kitaplara karşı en azından ;)
YanıtlaSilEn azından kitaplarla arasındaki buzu kırmışsınız. O da güzel.:)
SilÇok güzel bir öneri olmuş ellerinize sağlık :)ve ayrıca çok teşekkürler
YanıtlaSilRica ederim. Ben teşekkür ederim.:)
Sil