28 Temmuz 2017 Cuma

VEFA

 Deniz mavisi gözleri, baldan tatlı dili, hoş sohbetiyle ayrı bir güzelliktir, Nemika Teyze. Gramafonundan duyulan nağmeler mahallelinin ruhunu okşarken o sıcacık tebessümüyle balkondaki çiçeklerini selâmlamakta..

Pamuk gibi saçları rüzgarda uçuşurken pembe çiçekli tacını saçlarına iliştirmeye çalışır. O deniz gözleri hep ötelere bakar. Sanki yıllar önce yitirdiği sevdiğinin yolunu gözler gibi..

Çayını yavaş yavaş yudumlarken fazladan bir bardak koyar masaya, Rıza Amca'nın anısına. Vefalı kadındır Nemika Teyze. "Can yoldaşım, sırdaşım, gönüldaşım" dediği elli dört yıllık hayat arkadaşı mahallenin tonton dedesi Rıza Amca'yı üç yıl önce kaybetmişti. Ama hatıraları hala yaşıyor evin her köşesinde. Hâlâ Rıza Amca'nın sevdiği yemekler pişiyor evde. Beraber dinledikleri şarkılar çalıyor gramafonda. Pijamaları yatağının başucunda, hazırolda. Kitap okuma köşesinde sehpanın üzerinde Rıza Amca'nın okuma gözlüğü. Birlikte okudukları fakat birlikte bitirmenin nasip olamadığı kitap hâlâ duruyor orada..

 Biraz konuşturunca Nemika Teyze'yi ağzından bal damlaya damlaya anlatır elli dört yıllık bir güzelliği. Bazen gözleri hafif nemlense de hep tebessümle bahseder Rıza Amca ile yaşadıklarından. Onu dinlerken hülyalara dalmamak elde değil..

Yarım asırlık paylaşılmış bir hayat ve hâlâ yaşatılmaya çalışılan anılar. Ve ah o eski şarkılar! Buna ne dersiniz bilmem ama bence vefanın ta kendisi...

22 yorum:

  1. Güzel kadınlar..

    YanıtlaSil
  2. Ne kaldı böyle halen vefalı insanlar Ve o eski şarkılar her daim anılarımız da yeri olan o güzel nağmeler her daim hatırladığımız o güzel anlar hatıralar ....Dilerim böyle güzel vefalar hep olur hayatımız da Çok güzel naif ve vefalı bir hikayeydi yüreğine kalemine sağlık canım benim sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vefa hayatımızda olması gerekenlerden. Umarım bizlerde vefalı oluruz.Sevgiler:)

      Sil
  3. Anlatımınız çok güzel, gerçekten etkilendim :)

    YanıtlaSil
  4. bu nostaljik dilin çokoş işteee :)

    YanıtlaSil
  5. Böyle tatlı teyzeler iyi ki varlar.Ben de bir başka yönden anlatmıştım.Eşine saygısı, sevgisi hiç azalmayan insanlara hep saygıyla karışık bir hayranlık duymuşumdur.
    Çok güzel aktarmışsınız,Kutlarım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle iyi ki varlar böyle teyzeler,amcalar...Çok teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  6. İnsanın kalbini paylaştığı kişinin hayatından eksilmesi çok acı bir durum :( ama güzel anılarla ayrılmak nasip olur herkese insallah. Yüregine saglik 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı bir durum elbette. Yüreğinin bir yanı eksik kalıyor gibi. Ama güzel anılar o yürekleri tekrar tamamlıyor teselli niyetine. Umarım bizler de güzel anılarla ayrılırız.:)

      Sil
  7. hatıraları yaşamak ve yaşatmak, yok olsa bile her an yanında hissetmek, var gibi davranmak... zor şey...
    Hele bu çağda çok daha zor.
    Hayatın akışı da buna izin vermiyor artık ve belki de bu yüzden VEFA hissi çok önemli.
    Çünkü artık insanlar sadece o anı, o günü, o dönemi yaşıyor ve geçmişi, yaptıklarını ya da yapmadıklarını hiç hatırlamıyor. Hatırlansa da sadece kötü günler hatırlanır nedense, iyi günler ne kadar çok olsa da...
    İşte vefa burada önemli oluyor bence...
    Pamuk saçlı teyzemiz demek ki kötü günler yerine iyi günleri hatırlamayı seçmiş, kutlamak gerek... ��
    Teşekkür ederiz Ebemkuşağı, arada unutulanları hatırlattığın için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yorumun yazıyı tamamlar nitelikte olmuş. Keşke yaşamımızın her anında vefa olsa. Ve geçmişe dönüp baktığımızda sadece kötü zamanları yad etmesek. Yaşansn onca güzelliğe haksızlık olur bu.
      Arada dahi olsa hatırlamakta fayda var güzel duyguları.
      Ben teşekkür ederim bu güzel yorum için...

      Sil
  8. Ölüm var ama sizi öldükten sonra bile sevecek vefalı sevgiliyi bulmak zor gibi görünüyor. Ama herkez onu aramak yerine o olsa sorun çozülecek çok güzel anlatmışsınız kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz vefalı olduğumuzda karşımızdaki de vefalı oluyor gibime geliyor.Umarım hem vefalı oluruz hem de vefalı olanı buluruz.Çok teşekkür ederim. Yorumunuza sağlık:)

      Sil
  9. Gerçek sevdaları onlar yaşamış, onlar paylaşmış. İmrenmemek elde değil. Çok güzel yazmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de imrenmemek elde değil.Örnek alınacak insanlar.Çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Çok isterdim eski günleri anmayı ve vefamı gösterebilmeyi. Aslında erkek eğer karakterli ve seven bir erkekse hatıralar da anmalar da layıkıyla oluyor. Ne mutlu böyle muhterem insanlara. Teşekkürler bu güzel yazı için. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu her iki taraf için de geçerli.Siz nasılsanız o şekilde anılıyorsunuz.Ya da karşımızdakini onunla yaşananlar doğrultusunda anıyoruz. Böyle insanları görmek beni mutlu ediyor.Sevgiler:)

      Sil
  11. Hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.En kısa zamanda ziyaretinize geleceğim.Sevgiler...:)

    YanıtlaSil