31 Ekim 2020 Cumartesi

KADİM DOST

 Ateşle suyun buluşmasıydı onlarınki. Ateş mi suya direnirdi, su mu ateşe, bilinmez. Önce sessizce yaklaşır. Sonra yüreği yangın yerine düşmüş gibi kaynamaya başlardı usul usul. Bu kaçıncı mevsimin, kaçıncı hüznün demlenmesiydi acaba? 

Ondaki tevazu kimsede olmazdı. Hafifçe başını öne eğer ikramını sunardı tüm ihtişamıyla. Misafirperverdi. İkramda kusur etmezdi. Yılların biriktirdiklerini içinde saklar kimselere söylemezdi. Söyleyeceklerini de süzgeçten geçirip öyle söylerdi. Sohbetine doyum olmaz, kimse başından ayrılmak istemezdi..

Kelam bitince köşesine çekilip etrafı dinlerdi. Kimi zaman bir çocuğun sesine kulak verir kimi zamansa dertli komşuların lakırdılarına. Zira insanın olduğu yerde dert bitmez, derdin olduğu yerde de ona ihtiyaç bitmezdi. İyi ki vardı dertlilerin dert ortağı, yorgunların hayat kurtarıcısı. 

Az şahitlik etmedi her halimize. Beraber şenlendik dost meclislerinde. Beraber hüzünlendik gam tezgahlarında. Beraber kaynadık yürek yangınlarıyla. Yağmuru seyrederken yaklaşıp eşlik etti bulutların hüznüne. Kimi zamansa koca çınarın gölgesine. 

Baba ocağının vazgeçilmeziydi. Kıymetini bilene sunardı kendini. Onunla demledik dünü, bugünü ve yarını. Şimdi elimde bir çay bardağı ve yanımda yine o kadim dost: Bizim evin çaydanlığı...

12 yorum:

  1. Selamlar, çayla her duygumuzu paylaşıyoruz. Ne güzel saptamışsınız. Çaydanlık tasviri yazınız çok hoşuma gitti. Çok teşekkürler. Sevgiler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çay şahitlik ediyor birçok anımıza... Çok teşekkür ederim. Sevgiler:)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık çok içtendi 🥰

    YanıtlaSil
  3. Çaydanlıklar gerçekten de yillarca bizimle yaşayan kadim dostlar 😊

    YanıtlaSil
  4. Bana artık dokunduğu için kahve içemiyorum ve şimdi çayla ilişkimiz böyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Çayın da kahveden aşağı kalır yanı yoktur hani :)

      Sil
  5. Çaydanlığa övgü dolu, ne güzel, ne içten bir yazı olmuş bu...kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hep arka planda kalıyordu :)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Aynen 😊
      Çay varsa ortamda orada konuşarak çözülemeyen problem kalmaz..

      Sil
  7. çok tatlı bir düşünce olmuş bu :)

    YanıtlaSil