Ferit'in pansiyonda geçen yaşamına psikolojik tahlillerle yer veren yazar, bu konuda oldukça başarılıdır. Konuşamayan, geceleri pansiyonda çıplak dolaşan Zehra'nın hikayesini okuduğunuzda farklı hayatlar çıkar karşınıza.
Romatizmalı Tosun'un görünenden farklı yaşamı gözler önüne serilir. Lise öğretmeni Aziz Bey ve pansiyonu işleten Vafi Bey de ilginç karakterlerdir.
Ferit'in teyzesi ve onun başına gelenler, Nilüfer'in içinde bulunduğu durum, Ferit'in Selma ile olan yakınlığı, pansiyondan ayrılıp Matmazel Noraliya'nın evine yerleşme faslı ve bu evde yaşananlar okuyucuya oldukça güzel aktarılır. Bazen kendinizi Ferit'in yerine koyarken bazen de bir anda Matmazel Noraliya olabiliyorsunuz.
Dili akıcı, olay örgüsü oldukça güzel. Olayların içinde kimi zaman hüzünlenip kimi zaman tebessüm edebiliyorsunuz. Ama daha çok hüzün solukladım sanki bu kitapta. Sıkılmadan okuyabileceğiniz güzel bir eser. Tavsiye benden, okuması sizden diyelim ve biraz da yazara kulak verelim:
Bir ses ki yapışkan ve sürekli. Hala aynı şiddetle haykırıyor. Bir ses ki unutulmaz. Bir ses ki felaketli bir ömrün bütün zehirlerini, onların birikmesinde günahı olmayanların da içine doldurabilmek için, en küçük bir şikayet sebebini büyük bir boşalma fırsatı gibi yakalar, tizleşir ve kezzap gibi keskinleşerek yalnız sahibini değil, bütün insanları tehdit eden meçhullere karşı imkansızlığın çığlığı imiş gibi içimizdeki ümit köklerini haşlar ve hepimizin müşterek haykırışımız olmak istidadını kazanır."
İradesinin akümülatörü birdenbire boşalmaya başlamıştı. Bir basamak daha çıkabilmesi için, vehimlerin baskınına uğramadan evvel epey cesaret biriktirmesi lazımdı.
Adaletin ölçüsü, ehliyet ve liyakattir. O zaman cahil bir Kayserili pastırmacının milyoner olduğunu ve bir fikir adamının süründüğünü göremezsiniz. Kazanç, sermaye ile çalışma arasında birinciye arslan payını vererek değil, eşit olarak da değil, istihsalde ikisinin tesir derecelerine, yani liyakate göre paylaşılır.
Deli gibi eğlenmektense akıllı gibi bu alemi temaşa eylemek insanın şanından değil midir?
Bir tek kişi iyilik ve güzellikle meşgul olsa dahi evler, şehirler, memleketler ve milletler büyük bir saadetle şaduman olurlar... Böyle kimseler yalnız kendi kendilerini tahsis etmekle kalmazlar; rast geldikleri insanları da hür ve serazat bir ruh ile doldururlar.
İnsana hedef olarak kendi kendisini gösterince, onu yerinde saymaya mahkum ettikleri halde koşmasına çalışmak gibi bir imkansızlıkla karşılaştıklarının farkına varamamışlardır.
Matmazel Noraliya'nın koltuğunda insanlığın otuz iki sene değil, sizin gibi yarım dakika oturması kafi.Şimdilik benden bu kadar. Keyifli okumalar dilerim...
Psikolojik tahlillerle karakterleri okurla daha da kaynaştırıyor Peyami Safa. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ve bu anlattığınız kitap gerçekten bireyin iç dünyasını gözler önüne sermesiyle okuru avucunun içine alıyor. Çünkü günlük hayattan da şahit oluyorsunuz ki kendini size samimi ve içten şekilde açan insanlarla daha verimli iletişim kuruluyor.
YanıtlaSilBunu eserlerinde gerçekten yerinde ve çok iyi kullanıyor.
İncelemeniz ve alıntılarınız fayda sağladı.
Çok teşekkürler.
Çok haklısınız. Peyami Safa bu anlamda oldukça başarılı.Yorumunuz için teşekkür ederim.
SilBirden fazla karakterin göz önüne serildiği romanlar hep daha cok ilgimi cekmistir. Okurken bir yandan da düsndürüyor. :) Yüreğine sağlk bu ne güzel yorum 💕😄 kizini kocaman öp benim.için
YanıtlaSilBenim de ilgimi çeker bu tarz romanlar.Çok teşekkür ederim. Kızımı da öperim teyzesi:) Esilacığı da sen öpersin artık benim yerime:)
SilPeyami Safa bende cok severim ne iyi yapmissiniz paylasarak ☺️😘😘
YanıtlaSilSevmenize sevindim.:)
SilPeyami Safa ile daha tanışamadım. 9. hariciye koğuşu aklımdaydı ama kafam karıştı şimdi, acaba bununla mı başlasam...
YanıtlaSilUmarım en kısa zamanda tanışırsınız.Siz birinden başlayın arkası gelecektir zaten.
SilPeyami Safa okumadım. Merak ettiklerim arasında... Listeme aldım. Teşekkürler... Sevgiler...
YanıtlaSilMerakınızı giderin derim.:)Sevgiler...
Silokuyum bunu. bikaç kitabını okumuştum :)
YanıtlaSilOku oku.Güzel kitap:)
SilAh ah birgün inşallah ben de bu güzel yazarların kitaplarını okuyacağım da işte :(( Bir başlayamadım Türk yazarlara bunca senedir...
YanıtlaSilBelki zamanı şimdi gelmiştir.Bu kitaptan başlayabilirsiniz.:)
Siletkinliklere katıldığını hemen gördüüm. bu arada, sen aramızdaki en iyilerdensin, hem yazılarınla hem de yorumlarınla, aktifliğinle, yaaa işte sen bunu bilmiyooon :)
YanıtlaSilEtkinlikleri seviyorum.:)Çok teşekkür ederim güzel düşüncelerin için.:)
SilMerhaba! Hem keşif etkinliğinden hem çekilişime katılımınız sonucu buldum sizi geldim. :) İyi ki de gelmişim! Blog'unuz çok kaliteli... Peyami Safa çok severim. Ortaokul ve lise yıllarında tanıştık kitaplarının çoğunu okudum fakat bunu okumamıştım. Yorumunuz hemen okumalısın dedirtti bana. Teşekkürler. Sevgiler.
YanıtlaSilHoşgeldiniz o halde:) Bloğumuzu beğenmenize çok sevindim. Kitaba gelince Peyami Safa sevdiğinize göre bunu da çok rahat okursunuz.Yorumunuz için ben teşekkür ederim.Sevgiler:)
SilPsikoloji tahlilleri muazzamdır, öneri için teşekkürler :)
YanıtlaSilBence de öyle...Ben teşekkür ederim yorumunuz için.
SilÇok önceden kitaplarını okuduğum bir yazar, sevdiğimi hatırlıyorum. Bu kitapla bir dönüş olabilir :).
YanıtlaSilOlabilir tabii:)
SilYakın zamanda Peyami Safa okumadım ama önceden okuduğum kitaplarını çok sevmiştim. Kitaplarındaki o ince hüznü başka yazar böyle anlatamazdı..
YanıtlaSilPeyami Safa, kalemi güzel olanlardan.Hüzünlü dokunuşlarını seviyorum ben.
SilPeyami Safa,benim doğum büyüdüğüm mahallenin adı :) Benim için de değerli bir yazardır.Bu kitabını okumadım.Not alayım :)
YanıtlaSilNe güzel bir adı varmış mahallenizin.:) Bu kitabı da umarım okursunuz.:)
SilMerhabalar...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim değerli paylaşımınız için.
Sevgiler:)