4 Ağustos 2017 Cuma

MATMAZEL NORALİYA'NIN KOLTUĞU | PEYAMİ SAFA

 Ferit adında bir gencin başından geçenlerin anlatıldığı güzel bir romanla karşı karşıyasınız. İki ablasını ve annesini veremden kaybeden Ferit'in babası ortalıktan kaybolur. Kız kardeşi Nilüfer de veremle savaşmaktadır.

Ferit'in pansiyonda geçen yaşamına psikolojik tahlillerle yer veren yazar, bu konuda oldukça başarılıdır. Konuşamayan, geceleri pansiyonda çıplak dolaşan Zehra'nın hikayesini okuduğunuzda farklı hayatlar çıkar karşınıza.

Romatizmalı Tosun'un görünenden farklı yaşamı gözler önüne serilir. Lise öğretmeni Aziz Bey ve pansiyonu işleten Vafi Bey de ilginç karakterlerdir.

Ferit'in teyzesi ve onun başına gelenler, Nilüfer'in içinde bulunduğu durum, Ferit'in Selma ile olan yakınlığı, pansiyondan ayrılıp Matmazel Noraliya'nın evine yerleşme faslı ve bu evde yaşananlar okuyucuya oldukça güzel aktarılır. Bazen kendinizi Ferit'in yerine koyarken bazen de bir anda Matmazel Noraliya olabiliyorsunuz.

Dili akıcı, olay örgüsü oldukça güzel. Olayların içinde kimi zaman hüzünlenip kimi zaman tebessüm edebiliyorsunuz. Ama daha çok hüzün solukladım sanki bu kitapta. Sıkılmadan okuyabileceğiniz güzel bir eser. Tavsiye benden, okuması sizden diyelim ve biraz da yazara kulak verelim:
Bir ses ki yapışkan ve sürekli. Hala aynı şiddetle haykırıyor. Bir ses ki unutulmaz. Bir ses ki felaketli bir ömrün bütün zehirlerini, onların birikmesinde günahı olmayanların da içine doldurabilmek için, en küçük bir şikayet sebebini büyük bir boşalma fırsatı gibi yakalar, tizleşir ve kezzap gibi keskinleşerek yalnız sahibini değil, bütün insanları tehdit eden meçhullere karşı imkansızlığın çığlığı imiş gibi içimizdeki ümit köklerini haşlar ve hepimizin müşterek haykırışımız olmak istidadını kazanır."
 İradesinin akümülatörü birdenbire boşalmaya başlamıştı. Bir basamak daha çıkabilmesi için, vehimlerin baskınına uğramadan evvel epey cesaret biriktirmesi lazımdı. 
Adaletin ölçüsü, ehliyet ve liyakattir. O zaman cahil bir Kayserili pastırmacının milyoner olduğunu ve bir fikir adamının süründüğünü göremezsiniz. Kazanç, sermaye ile çalışma arasında birinciye arslan payını vererek değil, eşit olarak da değil, istihsalde  ikisinin tesir derecelerine, yani liyakate göre paylaşılır.
Deli gibi eğlenmektense akıllı gibi bu alemi temaşa eylemek insanın şanından değil midir?
Bir tek kişi iyilik ve güzellikle meşgul olsa dahi evler, şehirler, memleketler ve milletler büyük bir saadetle şaduman olurlar... Böyle kimseler yalnız kendi kendilerini tahsis etmekle kalmazlar;  rast geldikleri insanları da hür ve serazat bir ruh ile doldururlar.
İnsana hedef olarak kendi kendisini gösterince, onu yerinde saymaya mahkum ettikleri halde koşmasına çalışmak gibi bir imkansızlıkla karşılaştıklarının farkına varamamışlardır.
Matmazel Noraliya'nın koltuğunda insanlığın otuz iki sene değil, sizin gibi yarım dakika oturması kafi.
Şimdilik benden bu kadar. Keyifli okumalar dilerim...

27 yorum:

  1. Psikolojik tahlillerle karakterleri okurla daha da kaynaştırıyor Peyami Safa. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ve bu anlattığınız kitap gerçekten bireyin iç dünyasını gözler önüne sermesiyle okuru avucunun içine alıyor. Çünkü günlük hayattan da şahit oluyorsunuz ki kendini size samimi ve içten şekilde açan insanlarla daha verimli iletişim kuruluyor.
    Bunu eserlerinde gerçekten yerinde ve çok iyi kullanıyor.
    İncelemeniz ve alıntılarınız fayda sağladı.
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Peyami Safa bu anlamda oldukça başarılı.Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Birden fazla karakterin göz önüne serildiği romanlar hep daha cok ilgimi cekmistir. Okurken bir yandan da düsndürüyor. :) Yüreğine sağlk bu ne güzel yorum 💕😄 kizini kocaman öp benim.için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de ilgimi çeker bu tarz romanlar.Çok teşekkür ederim. Kızımı da öperim teyzesi:) Esilacığı da sen öpersin artık benim yerime:)

      Sil
  3. Peyami Safa bende cok severim ne iyi yapmissiniz paylasarak ☺️😘😘

    YanıtlaSil
  4. Peyami Safa ile daha tanışamadım. 9. hariciye koğuşu aklımdaydı ama kafam karıştı şimdi, acaba bununla mı başlasam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa zamanda tanışırsınız.Siz birinden başlayın arkası gelecektir zaten.

      Sil
  5. Peyami Safa okumadım. Merak ettiklerim arasında... Listeme aldım. Teşekkürler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. okuyum bunu. bikaç kitabını okumuştum :)

    YanıtlaSil
  7. Ah ah birgün inşallah ben de bu güzel yazarların kitaplarını okuyacağım da işte :(( Bir başlayamadım Türk yazarlara bunca senedir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki zamanı şimdi gelmiştir.Bu kitaptan başlayabilirsiniz.:)

      Sil
  8. etkinliklere katıldığını hemen gördüüm. bu arada, sen aramızdaki en iyilerdensin, hem yazılarınla hem de yorumlarınla, aktifliğinle, yaaa işte sen bunu bilmiyooon :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinlikleri seviyorum.:)Çok teşekkür ederim güzel düşüncelerin için.:)

      Sil
  9. Merhaba! Hem keşif etkinliğinden hem çekilişime katılımınız sonucu buldum sizi geldim. :) İyi ki de gelmişim! Blog'unuz çok kaliteli... Peyami Safa çok severim. Ortaokul ve lise yıllarında tanıştık kitaplarının çoğunu okudum fakat bunu okumamıştım. Yorumunuz hemen okumalısın dedirtti bana. Teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz o halde:) Bloğumuzu beğenmenize çok sevindim. Kitaba gelince Peyami Safa sevdiğinize göre bunu da çok rahat okursunuz.Yorumunuz için ben teşekkür ederim.Sevgiler:)

      Sil
  10. Psikoloji tahlilleri muazzamdır, öneri için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de öyle...Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  11. Çok önceden kitaplarını okuduğum bir yazar, sevdiğimi hatırlıyorum. Bu kitapla bir dönüş olabilir :).

    YanıtlaSil
  12. Yakın zamanda Peyami Safa okumadım ama önceden okuduğum kitaplarını çok sevmiştim. Kitaplarındaki o ince hüznü başka yazar böyle anlatamazdı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peyami Safa, kalemi güzel olanlardan.Hüzünlü dokunuşlarını seviyorum ben.

      Sil
  13. Peyami Safa,benim doğum büyüdüğüm mahallenin adı :) Benim için de değerli bir yazardır.Bu kitabını okumadım.Not alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir adı varmış mahallenizin.:) Bu kitabı da umarım okursunuz.:)

      Sil
  14. Merhabalar...
    Çok teşekkür ederim değerli paylaşımınız için.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil