13 Haziran 2022 Pazartesi

BİZİM ÇARŞI


Mini mini dizilmiş eski dükkanlar... Kiminden  çekiç sesi yükselir kiminden ise yanık türküler. Hangi kapıyı çalsanız ayrı bir hikaye. 

İlk dükkan bir ahşap ustasının. Gözleri eskisi kadar iyi görmese de yakın gözlükleriyle eserini burnunun ucuna kadar getiren Necmeddin Amca'nın hikayesi bu.  Ahşapları önce okşar sevgiyle. Onlara güzel sözler söyler. Sonra da incitmeyecegine söz vererek oymaya başlar Necmeddin Amca. Laleler, sümbüller, eski evler ve daha neler neler...

İki dükkan ötede ise Demirci Mehmet karşılar kapıda. Alın terine karışmış emeğiyle ekmeğinin derdinde. Demiri "döve döve" adam ettiği söylense de kendi kabul etmez bunu. Zira "seve seve" adam ettiğidir doğrusu.

Köşeyi döndüğünüzde ulu çınarın gölgesinde küçücük dükkanında bakırdan hayatlar sunan Muhteşem Bey ile karşılaşırsınız. Adı gibi muhteşem eserler bırakır geride. Bakraçların, güğümlerin, sahanların gölgesinde. Üç oğlunun üçü de kendisinin izinde.

Az ilerideyse Fatma nine tarlasından topladıklarıyla yaptığı reçelleri, konserveleri, satar usulca. Bir yandan da küçücük tezgahında dokumaya devam eder halıları ve hayatı.

Fatma nine'nin çilek reçeline ekmeğimi bandırıp yol alırken Gülümser teyze karşılar beni köşeyi dönünce. Kendisi rengarenk iplerden lifler, çoraplar, yelekler örüp satar minik tezgahında. Adı gibi her zaman gülümseyen yüzüyle insana huzur verir. Çoraba, life ihtiyacın olmasa bile onun yüzüne bakınca insanın alası gelir.

Yol boyu inci gibi dizilen dükkanların her birinden farklı sesler yükselir. Hayatın merkez üssü burada toplanmış sanki. Benimse boynumda fotoğraf makinem, sırtımda çantam ve elimde peynirli ekmeğim... Hiç bitmez bu çarşıda hikayelerim. 

24 yorum:

  1. Eski küçük emek ve ter dolu yerler kocaman ruhsuz alışveriş merkezlerine dönüşüyor olması çok çok acı..oysa çarşılar hep hikaye doludur hep yaşam doludur..hayatın bir başka sayfasıdır çarşılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yüzden eski çarşıları, küçük esnafları daha çok seviyorum. Yaşanmışlık kokuyor her biri...

      Sil
  2. Ne güzel yazmışsın, nostaljik geldi bana. Eskinin insanı her şeyin kıymetini bilirdi. Bu günlerde pek çok işçilik tükenme noktasına geldi. Tüketim odaklı yaşamlar her şeyi yüketiyor malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Arada rastlıyorum böyle yerlere. Beni mutlu ediyor. Ama eski işçilikler yenik düşüyor maalesef günümüz imkanlarına. Etrafımızdaki güzellikleri tüketip duruyoruz.

      Sil
  3. yaa ne güzel, küçük şehirlerde ilçelerde oluyor böyle çarşılar de miii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet genelde küçük yerlerde oluyor. Ya da büyükşehirlerin biraz nostalji kokan semtlerinde:)

      Sil
  4. Böyle bir çarşı insanı hayata bağlar.

    YanıtlaSil
  5. Bakırcılar çarşısı,okuyunca duygulandım buna benzer tarihi bir çarşıda dükkan işlettim yıllarca,bakırcılar hemen üst sokağımızdaydı bakır dövme sesleriyle inlerdi o sokak sanki birbirinin ritmine ayak uydurur gibi.Ne güzeldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dükkanınızı görmek isterdim. Ne güzel bir yerdeymiş. Ne hikayeler çıkardı oralardan. Şanslıymışsınız.:)

      Sil
  6. Sizin yazilariniz hep beni alup bir yerlere götürüyor. Yazarken hissettiginiz duygu bana da geçiyor. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. Ben de böyle nostaljik yerleri çok severim.Fotoğraf da bizi geçmişe götürüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum. Daha fazla yaşanmışlık kokuyor sanki:)

      Sil
  8. Böyle çarşıları ve böylesine emektar esnafları o kadar özlüyorum ki...Giderek sayıları azalıyor çünkü.

    YanıtlaSil
  9. Bu yazıya yorum yapmıştım ben ama spama düşmüş herhalde :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok özür diliyorum siz yazınca fark ettim. Hemen yayınladım. Üzgünüm...

      Sil
  10. Bunun sorumlusu da bizleriz biraz da.AVM gibi tektiplestirici tuketim mekanlarinda boy gostererek birbirimizden geri kalmadigimizi ispat yarisina girmektense; hemen her sehirde bulunan zanaatkarlari ve onlarin bulundugu sokaklari arastalari gezsek , cocuklarimiza tanitsak ,desteklesek alisverislerimizle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne güzel olurdu... Bir işin nasıl yapıldığını gözlemlemek çocuklar için ne kadar anlamlı oysa. Bu tür geziler için fırsatlar oluşturabilmeli.

      Sil
  11. Eski çarşılar ne güzeldir çokseverim gezmeyi ☺️

    YanıtlaSil