17 Aralık 2017 Pazar

BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE | GRIGORY PETROV

Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı kitap Finlandiya'ya hitaben yazılmış. Burada bataklıklar içindeki bir ülkenin nasıl ayağa kalktığından, sosyo-ekonomik gücünü nasıl kazandığından, nasıl gelişmiş bir ülke haline geldiğinden bahsediyor.

Ayrıca Atatürk'ün okullarda okunmasını tavsiye ettiği kitaplar arasında olması da manidardır. Okurken bir ülkenin yeniden şahlanışına tanıklık etmiş oluyorsunuz.

Din adamlarından, aydınlara; futboldan, eğitime  birçok alanda yapılması gerekenlerin anlatıldığı oldukça güzel bir kitap.

Kitabın anlatımı akıcı, içerik olarak insana birşeyler katan özellikte. Herkese tavsiye ederim.

Gelelim kitabın içinden seslenişlere:

Öncelikle dilimizi saymalı ve korumalıyız; o var olduğu sürece biz kendimizi halk olarak hissedebiliriz.

Ülkenize ve halkınıza bedeninizin, aklınızın ve ruhunuzun bütün gücünü verin!

Eğer içinde büyüklük ve kahramanlık varsa, halkın arasından büyük insanlar, kahramanlar çıkar. Eğer halk kitleleri soğuk ve rutubetli bir buhar yığını ise, hiçbir güç ondan şimşek çıkaramaz.

Finlandiyalılar şöyle diyordu: Bize taşlar ve bataklıklar düştü, biz de gocunmadan onları verimli toprak haline getirdik. Bunu asırlık emekleri, azim gerektiren çalışkanlıkları ile söylediler. Ve bütün bunları gerçekleştiren, sadece üç milyon nüfusa sahip küçük bir halk idi: 2-3 milyon Fin ve yüz bin İsveçli.

Farklılığın sırrı başka bir şeydir. Sadece emek var. İnsan emeği, öküz emeği ve akıllı emek, aydınlanmış emek. Bilgiyle on kez, yüz kez, bin kez güçlendirilmiş emek.

Finlandiyalılar şöyle diyorlar: Okul bizim en önemli varlığımızdır. Bizde ne sizdeki Ural madenlerinden, ne de Sibir altınlarından var. Doğa, nimetlerinden bizi mahrum etmiş, herşeyi kendi gücümüzle yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan ellerinden gelen herşeyi yapmalarını istiyoruz. Bu yüzden fabrikalarda çeliği işler gibi okullarda gençleri işliyoruz. Her şeyi okullarımıza borçluyuz. Okullarımız elimizden alınırsa, bizler mahvoluruz. Ülkedeki eğitimin böylesine yaygın olması yüzünden ahali kitap ve gazete okumayı seviyor.

Buradaki halkın en alt tabakası bile kış uykusuna yatmıyor. İnsanlar acizliklerine boyun eğmiyorlar. Başkalarına güvenmiyorlar, ne olacaksa olsun demiyorlar.

Ülkedeki halkın çoğunluğunun kabalığını ve cahilliğini görmek insana utanç veriyor. Bu eğitimli, aydın insanların işlediği cinayettir.

Efendiler! Kör ebe oynamaktan ne zaman vazgeçeceksiniz? Yurtseverlikten, halka olan sevgiden, kültüre hizmetinizden bahsediyorsunuz; peki halkınız, vatanınız, kültürünüz için neler yapıyorsunuz? Birileri inadına ve utanmadan, canice bu değerli vatanı, sevgili halklarını soyuyor. Diğerleri ofislerde, yayınevlerinde tembellik yapıyor, okullarda ve üniversitelerde memurluk taslıyor. Geç olmadan memleketi ve milleti kurtarın. Halkın yanında yer alın. Onları tedavi edin, öğretin, eğitin.

Şimdilik benden bu kadar. Keyifli okumalar dilerim...

41 yorum:

  1. Azmin hikayesi diyebilir miyiz yani 😄 Bizim ülkemiz de farklı farklı bitkiler, her türden malzeme ve yiyecekler olduğu halde aynı çalışkanlığı bizler gösteremiyoruz. Kıymetini bilmediğimiz gibi ileriye götürmeye de çalışmıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,tam bir azmin hikayesi bu. Keşke bizler de bu kadar azimli olabilsek...

      Sil
  2. Merakını gidermeni isterim. Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  3. okudum çok iyiydi ivit sen de güzel alıntılar da yapmışın zaten keşke biz de onları ve almanları japonları filan kendimize örnek alsak yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke onların güzel yanlarını örnek alabilsek.:)

      Sil
  4. Çok güzel bir kitapmış; özellikle Atatürk'ün okullarda okunmasını tavsiye ettiğini öğrenmek çok hoşuma gitti. Mutlaka okunmalı...
    Gerçekten Finler bir hayli çalışkan ve azimli bir ırk. Küçücük nüfuslarıyla en medeni ve en gelişmiş ülkeler konumundalar...
    Bizim ise okumanın, eğitimin ne kadar değerli olduğunu; kültürün ve sanatın ne kadar gerekli olduğunu öğrenmemiz hiç kolay değil ve olmayacak da...
    Ve bu çok acı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar çalışkan ve azimli olmanın karşılığını almışlar. Biz de hazıra konmayı bırakıp üretmeye başladığımızda güzel neticeler alabiliriz aslında. Kolay değil bunlar. Emek ister...

      Sil
  5. Çok güzel bir kitaptır, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle, ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  6. Geçen denk geldim almayı ne zamandır istiyorum bu kitabı :)

    YanıtlaSil
  7. Bu Finlandiya gibi İskandinav ülkeleri,ne madenleri ne de tarım yapacak toprakları olmadığı halde nasıl da Dünya'nın imrenilen ülkeleri haline geldiler.Yazık ediyoruz kendi zenginliklerimize ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke biraz örnek alıp kendi zenginliklerimizin farkına varabilsek...

      Sil
  8. Finlandiya çok merak ettiğim bir ülke, eğitimde olsun sosyal yaşamlarında olsun bildiğim kadarıyla çok farklı uygulamaları ve sistemleri var, kitabı da merak ettim, harika bir keşif olmuş, elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her alanda farklı uygulamaların olduğu azimli bir ülke. Her uygulamayı birlik içinde yürütüyorlar. Teşekkür ederim...

      Sil
  9. Finlandiya eğitim sistemi de dünyada örnek gösterilen sistemlerden.Gitmeyi istediğim ülkelerden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de gitmeyi istediğim ülkelerden. Onların eğitim sistemini mi denesek acaba?

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Yeni işə girdiyim müddətdən demək olar ki ancaq motivasiya kitabları , insanı ruhlandıran , öz güvən qazandıran tablar oxuyuram. Bunu ilk dəfədir eşidirəm amma mütləq oxuyacam. Desənə alınacaq kitablar siyahım bir kitabda artdı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunacak kitaplar her zaman artıyor. Bu kitabı da okumanızı isterim.:)

      Sil
  12. Benimde okunacaklar listemde ayrıca çok severim bu tür kitapları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severim. Keyifli okumalar dilerim size.:)

      Sil
  13. Ne güzel kitaptır ,her cümlesi çok değerli.Teşekkürler canım.Sana email attım haberin olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders çıkarılacak bir kitap. Ben teşekkür ederim.Maile bakacağım:)

      Sil
  14. Bu kitabı sık sık görürdüm ama konusunun böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Güzel bir konu. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  15. Kitabı ben de okumak istiyorum ama sürekli erteliyorum, zamanı gelecek inanıyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanırsanız zamanı gelir. Keyifli okumalar dilerim şimdiden.:)

      Sil
  16. Yılbaşı hediyeleşme etkinliği eşleşmelerini yazdım bekliyorum. www.masalzehra.com

    YanıtlaSil
  17. Bende listeme ekledim o zaman :)
    Ayrıca beydaninkitapligi@gmail.com adresinden iletişime geçer misin? Hediyeleşme etkinliğinde eşleşmişiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı isterim:)
      Tabii ki iletişime geçerim.
      Çok sevindim.:)

      Sil
  18. Orta okul yıllarında okuduğumda tüylerim diken diken olmuştu da kendimi havalara sokmuştum bir b.. olacağım diye. oldumda ama pek işe yaramıyor bizim memlekette, zararını gördüm velhasıl kelam. Bazen sinirlenince içinde yaşadıklarımıza ve bu günlere gelişe; "kör, sağır olsaydım keşke" diyorum ama üç beş dakika geçince de "hastir oradan" diyorum kendi kendime.
    Güzel bir tanıtım. Ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum. Size de kattıkları olmuştur. Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Atatürk'ümüzün de çok sevdiği bir kitap olduğunu duymuştum, mutlaka okumak istiyorum. Çok teşekkürler tanıttığın için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet okullarda okunmasını istediği bir kitap. Okumanızı isterim. Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  20. Merhabalar,

    Grigory Petrov‘un ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabını ilk olarak üniversitede okumuştum. Öyle güzel bir kitap ki bu kitabı bitirdiğinizde yeniden okumak isteyeceksiniz. Her sayfası; altı çizilecek, ders niteliğinde cümlelerden oluşuyor.

    Grigory Petrov; eserinde ülkenin ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok farklı alandaki gelişimini ele alıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de başucu kitaplarından olan ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” kitabından derlediğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/beyaz-zambaklar-ulkesinde-kitabindan-20-etkileyici-alinti/

    ‘’İnsan hiçbir şey karşısında, hiçbir zaman düşmemeli, yere kapanmamalıdır.’’

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Kitapla ilgili paylaşımınızı en kısa zamanda okuyacağım. Teşekkür ederim katkılarınız için...

      Sil