Önce çilekler yıkanıp, doğranır. Sonra şekerle buluşup ağızları tatlandırmak üzere tencereye alınır. Yavaş yavaş karıştırarak odun ateşinde pişirilir. Pişer pişmez, tereyağ çalınmış ekmeğin üstüyle buluşup mideye bayram ziyaretine gider. Bu tadımlık kısmıdır sadece.
Doyumluk kısmı için ise kavanozlar yola çıkmıştır bile. Sonra sabah kahvaltısının vazgeçilmez sevgilisi oluverir. Onsuz kahvaltının tadı olmaz sanki. Sadece çileklisi değildir elbet. Bir sürü çeşidi de hamarat ellerden çıkıp sofralara konuk olur. Yeter ki ağzımızın tadı kaçmasın. Keşke dünyanın ağzına bir parça çilek reçeli çalsak da ağzı tatlansa. Ya da ağızların tatlanması bu kadar kolay olsa. Daha da ötesi bu tat hiç bozulmasa..
Bir yandan savaşlar, açlıkla mücadele eden yavrular, yürek dağlayan analar, teröre kurban verilen fidanlar, kan, gözyaşı, kavgalar, pastadan pay alma yarışları; bir yanda mutlu insan arayışları. Bunları düşününce ağızda tat kalmıyor elbet.
Bir an için farz edelim ki silahların içine mermi yerine çilek reçeli doldururmuşuz. Karşımızdakinin ağzının içine çilek reçeli sıkarız mermi niyetine. Olay tatlıya bağlanır bunun neticesinde.
Reçeller soframızı süslerken anaların hünerli dokunuşlarıyla tatlandırmıyorlar mı dilimizi damağımızı? Yapılışı zahmetli olsa da sonucu mükemmel oluyor. Sevgiyle pişen reçellerin tadına bir kez bakanlar bir daha vazgeçemiyor. İçine sevgi giren herşey daha bir tatlanıyor sanki. Yoksa ağızımızın tadını kaçıran yüreğimizde olmayan sevgi mi? O yüzden mi kahvaltıda yediğimiz reçeller kâr etmiyor? O yüzden mi kan gövdeyi götürüyor? Haydi alalım elimize ekmeğimizi, sürelim üstüne reçelimizi... Tatlansın ağzımız, tatlıya bağlansın yaşadıklarımız...
Çilek reçelini bu kadar güzel anlatan başka biri yoktur. Ama bir o kadar da bağlantıyı iyi kurabilen tabi.
YanıtlaSilKeşke bu söylediğin olabilse. Ki son zamanlarda hepten takıldığım konulardan biridir savaş, açlık, kötülerle dolu bir Dünya. :(
Teşekkür ederim.
SilKeşke hayalde kalmasa bunlar...
Kokusu burnuma geldi sanki :)
YanıtlaSilTadı da damağınızda olsun o vakit:)
SilReçel ne güzel bir yiyecektir ya....Çilek reçeli tüm reçellerden farklıdır bana göre ve o değişik kokusunu ve yumuşak çikekleri hiçbir reçele değişmem. :)
YanıtlaSilBenim içinde çilek reçeli diğer reçellerden farklıdır:)
SilÇok güzel..
YanıtlaSilSavaşlar ile ilgili yazdıkların..
Ne güzel olurdu Allah'ım..ne güzel olurdu..mermi yerine çilek..
Çok teşekkürler.
SilEvet, ne güzel olurdu...
Yemeği degıl ama yapmayı çok severim. Sabır ister💞
YanıtlaSilSabır ister,emek ister.Ama sonucu görünce sabretmeye değer:)
SilBinlerce amin.
YanıtlaSilTeşekkür ederim:) Ah keşke tatlı yiyip tatlı konuşabilsek.
YanıtlaSilof evet evet çok iyi anlatmışsııın :)
YanıtlaSilTeşekkürler:)
YanıtlaSilPek reçel yemem. Yersem ilk çilek yerim. Hastalanırsam her şey kokar, yiyemem o yüzden. Bir çilekle muz iyi kokar gelir bana o zaman.
YanıtlaSilÇilek reçeli kadar nefis olmuş yazınız. Tatlılar sarsın dünyayı :)
Çilek ayrı güzel sanki. Teşekkür ederim. Evet tatlılar sarsın dünyayı ve ağzımızın tadı hiç bozulmasın.:)
YanıtlaSilReçellerle aram limoni ama okurken gece gece canım çekti :) Amin tüm güzel sözlere ....
YanıtlaSilKahvaltıda tadına bakarsınız belki.:)
SilHımm çokda severim :) çilek reçelini bu kadar güzel anlatan bir yazı daha görmedim galiba :) emeğinize sağlık sevgiler :)
YanıtlaSilReçeller ile aram çok iyi özellikle de vişne ile.
YanıtlaSilSavaş kapitalizmin uşağıdır. Silah icat edilmiş mertlik bozulmuş derler...
Sevgiler,
Doğru demiş o diyenler...
SilSevgiler.:)
Bu yazının devamı yok mu? :) Biraz daha okuyasım geldi :) Güzel bir yazı olmuş.
YanıtlaSilMaalesef bu kadar. Teşekkür ederim.
SilAmin amin....rabbim güzel günler görmeyi nasip etsin inşallah ne güzel anlatmış in ancak bu kadar güzel anlatılırdı çilek reçeli cokta severim annemde pek güzel yapar hani 😊emeğine yüreğine sağlık canım benim 😊sevgiler
YanıtlaSilAmin diyorum güzel temenninize.Annenizin de ellerinden öpüyorum.Çok teşekkürler. Sevgiler:)
YanıtlaSilÇilek ve vişne reçeli en sevdiklerim :)
YanıtlaSilÇocukluğumda yediğim ilk çilek reçelini hiç unutamıyorum. nedense çilek çok değişik sıcak duygular oluşturur bende.
YanıtlaSilKaleminize sağlık, okuyunca daha da net hissettim duygularımı.
Çocukluktan kalma tatlar çoğunlukla güzeldir. Teşekkür ederim.
SilŞu sıralar annemin yaptığı ayva reçeline takıntılıyım, öyle naif, asil bir tadı var ki... Ev yapımı reçelleri çok güzel, değil mi ama? :)
YanıtlaSilÇilek reçelini de severim bu arada!
Hem eline hem de emeğine sağlık. ^_^