18 Ekim 2018 Perşembe

KÜÇÜCÜK DÜKKANDA KOCAMAN YÜREKLER

 Ara sokakların birinde küçük bir lokanta. Ve Karadeniz'in şirin şivesiyle kapıda karşılayan yaşlı bir çift. Fadimeyle Temel besbelli. Rize'nin yaylalarından İstanbul'un sokak aralarına uzanan bir öykü onlarınkisi.

Masalara itinayla serilmiş Karadeniz yöresine özgü kumaşlardan örtüler, duvarda ayran yapmayı bekleyen yayık... Menüde kara lahana dolması, kara lahana çorbası, hamsi tava, çömlekte tereyağlı kuru fasulye. Bir de üstüne tatlı niyetine pepeçura…

Pepeçura mı? O da ne dediğinizi duyar gibiyim. Kara üzümle yapılan sütsüz Karadeniz muhallebisi. Tadı hala damağımda sanki.

Temel Amca yılların esnafı. O da olmuş insan sarrafı. Fadime Teyze ise hala Temel Amca'nın gözbebeklerinde arar hayatı. Kendi halinde, sakin bir şekilde yaşayıp gider bu ekmek teknesinde. Hem de kocasıyla omuz omuza.

Kara lahana çorbasının içinde neler yoktu neler: Kara lahana, mısır kırığı, barbunya, tereyağı... Hamsilerse Temel Amca'nın ellerinde mısır unuyla çıtırdadı. Ve derken Fadime Teyze'nin servisi başladı.

Sevgiyle pişen her yemeğin ayrı bir tadı oluyor sanki. Yedikçe yediriyor sizi. Sonra yemeğin üstüne gelen çaylara müessesenin ikramıdır diyor Temel- Fadime ikilisi.

Muhabbetle ayrılıyor her gelen kapıdan, iki çift göz bakıyor arkalarından...

40 yorum:

  1. Ayyy, canım çekti, gidip karalahana alayım ilk fırsatta.

    YanıtlaSil
  2. Benim deeee, kara lahana dolması çok severim, kıymasız yapıyorum ben tabii yine de güzel oluyor, baharatlar vs. ile. pepçurayı ilk kez duydum güya Karadenizliyim.:))))

    YanıtlaSil
  3. Karadeniz... Burnumda tüttü.
    Orada büyümüş birisi, orayı her zaman çok özler :)

    YanıtlaSil
  4. Hikaye gibi bir anlatim olmuş. Nasil canim çekti anlatam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.:) Amacım can çektirmek değildi aslında...

      Sil
  5. offf valla yemekleri çok iştahlı anlatmışsıın :) kara lahana pepeçura :) pepeçura ne güzeldir herhaldeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de tatlıcısın galiba. Pepeçura güzeldi:)

      Sil
  6. Bu içten anlatımı özlemişim. Ben de o küçük, şirin lokantaları lüks restoranlara ! tercih edenlerdenim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Tercihiniz güzelmiş. Sevgiler:)

      Sil
  7. Pepeçurayı denemiştim bir kez , güzel bir tatlı. Karadeniz yemekleri lezzetlidir.

    YanıtlaSil
  8. Çıtır hamsi, mis hava bir de şahane bir anlatım <3

    YanıtlaSil
  9. Oradaymışım gibi hissettim :)

    YanıtlaSil
  10. Karadenizliyim ama pepeçurayı bilmem mesela ne garip :))) Ama menüyü komple yerim o ayrı :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan yöresiyle ilgili herşeyi bilemeyebiliyor.:)
      Yemeğe gelince, afiyet olsun derim size:)

      Sil
  11. İlk defa duyuyorum bu tatlıyı .Sayende öğrenmiş olduk sağol değerli yazın için.Sevgiler.😊

    YanıtlaSil
  12. Yine harikasınız, gitmiş kadar olduk, sıcacık bir anlatım elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için...

      Sil
  13. Kara lahana çorbasını bir türlü yutamamıştım.Benim damak tadıma hiç uygun gelmemişti,onu hatırladım şimdi :) Ama genel olarak severim Karadeniz mutfağını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü bir anıyı hatırlatmış oldum demek ki.:(

      Sil
    2. Kötü değil de komikti yutamamak :) Ben pek açık değilim farklı lezzetler.Yurt dışına çıkınca da genelde aç kalırım :)

      Sil
  14. selammm,
    bloğumda bir çekiliş başlattım katılırsan ve sayfanda paylaşırsan aşırı mutlu olurum :) kendine iyi bak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam...
      Tabii ki katılır seni mutlu ederim.:)
      Sen de kendine iyi bak...

      Sil
  15. Ay beni en çok duygulandıran şeyler bunlar. Yaşlı amca, teyzelerin yaşam azmi hep müteessir eder beni. Keş ki oralarda olsam. Kesin gider bulurdum onları😊 Yemeklerini de severek yerdim. Çok güzel anlatmışsınız.
    Bu arada blogda ilk kez bir mim başlatdım. Sizi de mimledim. Bir uğrarsanız beni çok mutlu edersiniz💓💓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O amcalar,teyzeler iyi ki varlar. Çok teşekkür ederim. Mim'e hemen bakıyorum.:)

      Sil
  16. Karadeniz kokusu geldi burnuma buram buram, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokuyu aldıysanız ne mutlu... Ben teşekkür ederim.

      Sil
  17. Sıcak samimi bir anlatı olmuş. Sevgiyle pişen yemeğin tadı da bir başka oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sevgi herşeyi tatlandırıyor.

      Sil
  18. Belki o iki çift gözün samimiyeti yemeklere o tadı veriyordur. Yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka öyledir. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  19. çoğunluk gibi ben de pepeçurayla ilgiliyim :)

    YanıtlaSil