25 Mayıs 2020 Pazartesi

BAYRAM

 Bin bir heyecanla alınan bayramlıkları ütüleyip özenle yatağın kenarına asardım. Ayakkabılar yeni alınmışsa parlatıp başucuma koyardım. Tatlı bir heyecanla uyumaya çalışır ama uyuyamazdım. Yeni alınmış elbiseme sarılıp öper, öyle yatardım. Eteklerimin boyu hep uzun olurdu seneye de giyer mantığıyla. Pantolon alınmışsa eğer beli bol gelirdi hep yine aynı düşünceyle. Ayakkabılar birkaç sene idare etsin diye bir-iki numara büyük alınırdı. O yüzden üzerime tam oturan bir kıyafetim olmadı hiç sadece o sene giyebileceğim. Ya da ayağımdan çıkmaya çalışmayan bir ayakkabım..

Sabah olduğunda erkenden kalkar kahvaltıyla başlayan bayram telaşına eşlik eder, yeni giysilerimi giyerdim. İlk bayramlaşma faslı evdekilerle yaşanır, sonra mahalleye koşardım. Şeker toplama yarışı  yapardım arkadaşlarla. Sonrasında kim daha çok toplamış diye oturup sayardım. Şeker tadında geçen keyifli zamanlar yaşardım.

Bayram harçlıklarımla mahalle mahalle dolaşan seyyar lunaparkçının salıncağına binmek için sıraya girer, köşedeki bakkaldan leblebi tozu alırdım. Ah o leblebi tozları bazen fazla kaçtı mı genzimi tıkar, öksürüğe boğardı beni. Ama yine de vazgeçmezdim yemekten.

Elbiselerimi kirletmeyecek oyunlar oynamaya özen gösterirdim. Eee, bayram üç gündü ve ilk günden kirlenirse ikinci gün giyecek yeni bir kıyafetim olmazdı.

Mahalleliyle bayramlaşma faslı bitince sıra akraba ziyaretlerine gelirdi. Çok severdim amcamgilin çocuklarıyla bir araya gelince oyunlar oynamayı, teyzemgillerinkiyle şarkı söyleyip dans etmeyi. Bayram demek eğlence demekti benim için. Mutluluk demek, sevgi demek, paylaşmak demekti. Daha bir çok güzel duyguyu içinde barındırıyordu.

Şimdi ise aynı heyecanla kalkıp en güzel giysilerimi giydim. Çikolataları özenle yerleştirdim tabağa. Gelen giden yoktu ama ev içi bayramlaşma faslına geçtik kahvaltıdan sonra. Sonraysa fiziksel uzaklık sosyal yakınlık düsturuyla sevdiklerimizi görüntülü arayıp bayramlaştım. Görüntülü arayamadıklarıma da buradan sesleniyorum: Herkese iyi bayramlar...

22 yorum:

  1. Şimdi çocuklar böylesine bir bayramlaşma yaşsamıyorlar malesef. Düşünsene çocuğunu akşama kadar bayramlaşsın diye bilmediğin sokakaklara, mahallelere, oradaki bilmediğin insanlara gönderiyorsun bu akıl alır gibi değil.
    Oysa o günlerde kimsenin aklına başka bir şey gelmezdi. Şeker,çikolata, harçlık peşine oradan oraya dolanırdık. Harçlıkları bayram için kurulmuş eğlencelik yerlerde harcardık. Akşam olunca yorgunluktan uyur kalır sabah yine gezmeye çıkardık.
    Sosyal mesafenin uygulandığı böyle bir bayramda herkes tek başına bayram kutluyor. Kalpler bir olsun deniyor teselli bulunuyor.
    İyi bayramlar herkese.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef şimdi yan komşuya bile güvenip gönderemiyor insan. Ne hale geldik.
      Gönüller bir olsun ne yapalım...

      Sil
  2. Iyi bayramlar uzun zamandır yoktunuz. Özledik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de iyi bayramlar...Ara vermek zorunda kalabiliyorum bazen. Sevgiler...

      Sil
  3. Şeker alıp koydum sitenin çocukları gelir belki diye ama Bilgiç'e yaradı şekerler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de durum aynı. Bayram çikolataları bizim kızlara yaradı.:)

      Sil
  4. Ayni sekilde hazirlandim,,kolonya seker ,,baklava...
    Insallah bu sureci atlatacagiz..hersey eskisi gibi guzel olacak ...
    Herkese iyi bayramlar

    YanıtlaSil
  5. Ne yazık ki virüsten dolayı ne ramazandan bişey anladık ne bayramdan. Rabbim bu günleri hızlı bir şekilde atlatmayı nasip etsin. Herkese hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu süreç biraz farklı oldu. Eskisinden daha güzel günler bekliyor olsun herkesi.İyi bayramlar...

      Sil
  6. İyi tatiller, arkadaş, günün her zaman mutlulukla dolu olsun.
    Endonezya selamlar.

    YanıtlaSil
  7. ne güzel anlatmışsınız eski bayram ruhunu, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Böyleydi değil mi biz çocukken bayramlar, ah o büyük gelen ve sadece özel günlerde giyilen kıyafetler:)

    YanıtlaSil
  9. ayyyy geçmiş bayramın kutlu olsuuun görmedim herhaldeeeee mesajını bayramdaaa özüüür :) karantina sonu kutlu olsun bana nee hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy seninde kutlu olsun, özüre gerek yok ki arada gözden kaçabiliyor yazılar.:)

      Sil
  10. dünkü solmayan ümit adlı yazımı görmüş müydüün. bi arkadaşımız kitap çıkardıı :)

    YanıtlaSil