2 Mart 2017 Perşembe

ELEŞTİRMEK VE YAPICI OLMAK

Takvim yaprağında okuyup beğendiğim bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim..

"Renklerin ustası olarak anılan büyük bir  ressamın öğrencisi eğitimini tamamlamış. Büyük usta öğrencisini uğurlarken, yaptığı resmi şehrin en kalabalık meydanına koymasını ve yanına da kırmızı bir kalem bırakmasını, halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir yazı iliştirmesini istemiş.Öğrenci birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde resmin çarpı işaretleri ile dopdolu olduğunu görmüş. Üzüntüyle ustasına gitmiş.
Usta ressam öğrencisine, üzülmemesini ve yeniden resme devam etmesini önermiş. Öğrenci resmi yeniden yapmış. Usta, yine resmi şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş. Fakat bu kez resmin yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde boya ile birkaç fırça koymasını ve yanına da insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmelerini rica eden bir yazı bırakmasını önermiş. Öğrenci denileni yapmış. Birkaç gün sonra bakmış ki resmine hiç dokunulmamış. Sevinçle ustasına koşmuş. Usta ressam, öğrencisine söyle demiş: "İlkinde insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı. İkincisinde onlardan yapıcı olmalarını istedin. Yapıcı olmak, eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye cesaret edemedi. Emeğinin karşılığını, senin ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın. Sakın emeğini bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenle tartışma. Eleştirmek kolay ama üretebilmek zordur. Yıkmak, yaralamak için eleştirmek aciz ve beceriksiz insanların işidir."

6 yorum:

  1. Daha güzel anlatılamazdı. Günümüze dair çok dikkat çekici noktalar yakalamışsınız. Zira birçoğumuz çözüm değilsek problemin bir parçası olduğumuzdan bile bihaber durumdayız. Çözüm üretecek akıllara ermek ümidi ile. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkan Saylan gençlere hitaben şöyle demiş: Gittiğiniz yerlerde sorun değil,çözüm olun.Ne güzel bir yaklaşım.Bizde eleştirmekten iş yapamaz hale geliyoruz.Bazende eleştirdikleri miz aslında kendi yaptıklarımız oluyor.Üretken beyinleri görünce mutlu oluyorum.Yorumunuz için teşekkürler.:)

      Sil
  2. Çok hoş bir paylaşımdı, sevdim. Bir de beni ziyaret edip, güzel yorumlarını esirgemeyen arkadaşımı ziyaret edeyim dedim. İyi ki gelmişim. Bloğunu ve samimiyetini çok sevdim. Artık sık sık ziyaret edeceğim seni <3

    YanıtlaSil
  3. Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.Her zaman kahve içmeye beklerim.:)

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar güzeldi... Böyle ikna edici ve hak verilmemesi imkânsız anlatılmazdı bu durum. Gerçekten 'Hikaye Kalpli Kadın' İlknur kızımın dediğine katılıyorum.
    Bana yorum bırakıp, seni tanımama vesile olduğun için çok teşekkür ederim sana. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.Sizler gibi yüreği güzel insanlarla tanıştığım için çok mutluyum.Sevgiler:)

      Sil